Rosie en Skate, twee zussen van rond de 17 jaar oud. Op het eerste gezicht misschien gewoon twee meiden, maar ze hebben hun moeder verloren. Na de dood van hun moeder is vader een alcoholist geworden, volgens Rosie is het wel een ‘aardige-alcoholist’. Maar dan zit de vader (Skate noemt hem de Oude Kraai, omdat hij veel Old Crow-wisky drinkt) in de gevangenis. Rosie blijft thuis wonen, haar nicht Angie is gekomen toen de Oude Kraai naar de gevangenis moest. Skate vindt het allemaal maar niks, ze wil niet op bezoek bij haar vader en wil er niks meer mee te maken hebben. Ze gaat bij de moeder van haar vriend wonen, zo nu en dan spreekt ze Rosie. Maar de twee lijken niet op elkaar, Rosie is zacht en aardig; gaat naar haar vader toe in de gevangenis en naar bijeenkomsten voor kinderen van ‘alco’s’. Skate is stoer, brutaal en interesseert zich niet voor haar vader.. Althans zo doet ze zich voor.
Er gebeuren nare dingen in het boek, maar ook gewoon allerdaagse dingen. Vriendjes, humor, pijnlijke momenten etc.
Op kaft van het boek staat: Aangrijpend verhaal van twee zussen over veranderende familiebanden. Zelf ben ik er niet helemaal achter wat het aangrijpende is, want zo heftig wordt het allemaal niet omschreven. Dus lees het niet als je een spannend of heftig boek verwacht. Maar zeker wel als je houdt van real life en familie  verhalen. Want de liefde tussen familieleden is niet te breken! Of toch wel..

Rosie en Skate / Beth Ann Bauman /Vertaald door: Marcella Houweling / Uitgeverij Unieboek / 2009 /
189 pag. / ISBN 978 90 475 1536 4

No Comments

Post a Comment