2003 was het jaar waarin een nieuwe schrijver zijn intrede maakte in de wereld van fantasy en science fiction. De auteur in kwestie was niet zomaar een schrijver. Neen, toen Christopher Paolini in 1998 begon te schrijven aan het manuscript voor ‘Eragon’ was hij amper 15 jaar oud en barstte hij van de ideeën. In 2003 lag het boek bij de uitgeverij en werd het onder lovende kritieken onthaald. Het boek ‘Eragon’ was het 1e boek uit de ‘Erfgoed’-reeks. Daarna verschenen er nog deel 2: ‘Oudste’ (2005) en deel 3: ‘Brisingr’ (2008). Het 4de en laatste boek mogen we dit najaar verwachten.

Paolini wordt gerekend tot de schrijvers van epische fantasy: het verhaal speelt zich af in een verzonnen wereld waarin een jonge held(in) betrokken wordt in de strijd tussen goed en kwaad. Paolini vult het rijtje aan van de grote epic-fantasy- schrijvers: Goodkind, Feist, Tolkien… Het lezen van ‘Eragon’ doet sterk denken aan de boeken van Tolkien: een kwade persoon die de wereld wilt overheersen (Sauron versus Galbatorix), de queeste die moet worden afgelegd om het kwaad te bestrijden, het land van de elfen, dwergen,…, orks versus urgals, Ra’zac versus Schimmen…
In het 1ste boek vindt Eragon een mysterieus drakenei, waardoor hij in allerlei avonturen verzeild geraakt. Hij zit middenin het strijdgewoel van de slechte koning Galbatorix die het koninkrijk Alagaesia volledig in handen wil krijgen. Dit kan alleen als Eragon en zijn draak Saphira zich onderwerpen en zich voegen aan de zijde van Galbatorix. Hiervoor werd de schim Durza uitgestuurd. Uiteraard weigert Eragon dit, maar daarvoor betaalt hij wel een dure prijs. Zijn huis wordt vernietigd en een dierbare sterft. Samen met zijn leermeester en verhalenverteller Brom vlucht hij weg uit de veilige thuishaven Carvahall. Eragon wil de Ra’zac vinden, die verantwoordelijk zijn voor de moord op zijn oom. Tijdens deze zoektocht komt Eragon te weten dat het zijn lot is om een Rijder te worden en dat Saphira hem verkoos als Rijder. Het is een zware last om te dragen, wetende dat hij zich nergens thuis zal voelen tijdens zijn queeste en dat hij moet uitkijken voor loerende gevaren. Brom wordt tijdens de tocht vermoord, maar Eragon redt het door de helpende hand van Murtagh. Deze blijkt de zoon te zijn van Morzan: een slechte Rijder, die Galbatorix hielp om de laatste goede Rijders om het leven te brengen. Op hun tocht redden ze het leven van de elf Arya. Zij zorgde er onrechtstreeks voor dat het drakenei door Eragon werd gevonden. Op de voet gezeten door Urgals en de schim Durza komt het reisgezelschap terecht bij de Varden, waar er een grootse veldslag plaatsvindt. Eragon slaagt er uiteindelijk in om Durza te vermoorden en trekt samen met Arya en de dwerg Orik naar Du Weldenvarden om er zijn training als Drakenrijder verder te zetten.

In het 2de boek ‘Oudste’ sterft de leider van de Varden en wordt hij opgevolgd door zijn enige dochter Nasuada. Ze neemt de beslissing om de Varden naar Surda te brengen om van daaruit Galbatorix aan te vallen. Eragon vervolgt zijn training als Drakenrijder, terwijl zijn neef Roran het opneemt tegen de Ra’zac. Eragon doet de schokkende ontdekking naar de bloedbanden tussen zichzelf, Murtagh en Morzan.
In het 3de boek ‘Brisingr’ of ‘De Zeven Beloftes van Eragon Schimmendoder en Saphira Bjartskular’ gaan Eragon en zijn neef Roran de strijd aan met de Ra’zac en kunnen ze hen eindelijk vermoorden. De Varden worden opnieuw aangevallen,waardoor de dwergenkoning Hrothgar wordt gedood. Er ontstaat ook een nieuwe Schim.

De verwachtingen zijn hooggespannen voor het laatste boek ‘Erfenis’. Er wordt niet veel prijsgegeven, zodat het mysterie blijft hangen, maar zelf vindt Paolini het laatste deel het beste van de Erfgoed-reeks. Wat wel bekend is over het laatste deel, is dat er dieper wordt ingegaan op de Weerkatten (het ras waartoe Solembum behoort), de voorspellingen die Angela deed in het 1ste boek komen één voor één uit, er wordt een nieuw schepsel gecreërd…Volgende maand, op 17 november, wordt onze nieuwsgierigheid geblust.
May your swords stay sharp!

Deze voorbeschouwing is geschreven door Saar Makela, student aan de Universiteit van Kortrijk
De Erfgoed-reeks / Christopher Paolini / vertalers: Lia Belt, Jacques Meerman en Fanneke Cnossen / Uitgeverij De Boekerij / 2003-heden

No Comments

Post a Comment