‘Je  bent niet uitgenodigd! Nou en? Ik ben ook niet uitgenodigd. En weet je waarom?  Logisch, die Russische eikel is niet uitgenodigd. Maar weet je waarom jij niet  uitgenodigd bent? Kijk, dat weet je niet eens. Maar ik weet het wel.’ ‘Zeg  het dan, held die je bent. Omdat ik saai ben en er niet uitzie.’ Tsjik schudde zijn hoofd. ‘Je ziet er wel uit. Of misschien zie je er niet uit. Maar  daar ligt het niet aan. De reden is: er is geen enkele reden je uit te nodigen. Je valt niet op. Je moet opvallen, man.’

Opvallen doet de veertienjarige Maik Klingenberg in deze roman zeker!  Samen met zijn eigenzinnige Russische  klasgenoot Tsjik, rijdt hij in de zomervakantie in een oude lichtblauwe Lada  dwars door het oosten van Duitsland. Voordat de jongens samen op ‘vakantie’ gaan, brengen ze eerst een  bezoek aan het verjaardagsfeest van klasgenote Tatjana. De populaire Tatjana viert haar veertiende verjaardag groots in een dorpje net buiten Berlijn waarvoor ze jan en alleman heeft uitgenodigd, behalve Maik en Tsjik.  Maik is echter smoorverliefd op de beeldschone Tatjana en heeft als cadeau, in de vooronderstelling dat hij zou worden uitgenodigd, al weken van tevoren een levensecht portret getekend van Tatjana’s grote idool Beyonce. Tsjik moedigt Maik aan, ondanks dat hij geen uitnodiging heeft ontvangen, om het portret alsnog langs te brengen.  Samen rijden de veertienjarige jongens in een ‘geleende’ lichtblauwe Lada naar het feest. Maik geeft uiteindelijk zijn tekening aan een enigszins verbijsterde Tatjana, te midden van een aantal net zo verbijsterde klasgenoten, waarna Maik en Tsjik samen wegscheuren in de oude Lada. Na het afgeven van de tekening, besluiten de jongens om samen op reis te gaan.

Zo begint een wilde en  hilarische roadtrip over het platteland van Oost-Duitsland. De twee gymnasten hebben geen idee waar ze naar toe gaan. Tsjik wil graag naar Walachije waar zijn opa woont, maar er is in de wijde omtrek geen wegwijzer naar Walachije te vinden. Op goed geluk rijden ze daarom maar de horizon tegemoet.  Onderweg beleven de jongens de raarste avonturen en komen ze de meest bizarre personages tegen. Zo is er het gezin dat nog nooit boodschappen heeft gedaan bij de ‘grote’ supermarkt, de thuisloze Isa die ze op een vuilnisbelt treffen en de spraaktherapeute die een brandblusser op de voet van Tsjik laat vallen. Allen zonderlinge figuren, allen met een goed hart. Gaandeweg komen de jongens erachter dat de ‘wijde’ wereld helemaal niet zo eng is en dat je elke kans moet grijpen om die wereld beter te leren kennen. Het leven is één grote ontdekkingsreis, waarvoor je vooral niet bang moet zijn. Ga dus mee op avontuur met Maik en Tsjik en laat je verrassen door deze heerlijke roman. Een aanrader!

Tsjik / Wolfgang Herrndorf / vertaald door Pauline de Bok / Uitgeverij Cossee / 2011 /288 pagina’s / ISBN 9789059363304
Deze recensie is geschreven door Hester Wiersema, student aan de Universiteit van Groningen
Voor iedereen die de auteur zelf wil zien en horen voorlezen kopieerden wij een filmpje:
http://youtu.be/za882b_vTzs

 

No Comments

Post a Comment