Een paar weken geleden verscheen er op de schoolsite een bericht van een leraar Nederlands van onze school, met de vraag of er leerlingen waren die een boek wilden lezen om er voor De Leesfabriek een recensie over te schrijven. Aangezien ik voor Nederlands nog een paar boeken voor mijn lijst moest lezen en ik het leuk vind om te lezen, leek het me een goed idee om me op te geven. Uiteindelijk kreeg ik in een grote pauze het boek De Parvenu, van Mark Schalekamp.

In het boek maakt de lezer kennis met een Amsterdamse private banker, Hugo Stadman, die niet tevreden is met zichzelf. Hij wil hogerop in de maatschappij komen en bevindt zich al in de buurt van de hogere kringen, maar het loopt niet voorspoedig. Eén van zijn dromen is om lid te worden van het prestigieuze en geheimzinnige Rozengenootschap. Willem is een vriend van Hugo en lid van het Rozengenootschap en hij draagt Hugo voor als lid, maar dan moet Hugo wel slagen voor een soort examens; voor moed, goeddoen en wijsheid. Het is telkens spannend of Hugo zal slagen voor zo’n examen. Zijn leven bestaat uit leugens en hij probeert zich overal goed voor te doen. Hij liegt over zijn achtergrond en over zijn diploma’s, hij liegt over zijn gezin en hij bedriegt zichzelf door te duiken in de wereld van drugs, seks en illegale gokcafés op de Wallen. Ook heeft Hugo last van zijn verkering  met Anna, die zij beëindigde. In bijna alles wat hij doet denkt hij aan haar. Met zijn hebzucht en verslavingen brengt hij zichzelf steeds verder in de problemen. Het lijkt of hij er niet meer uit kan komen. De vraag of het hem lukt om lid te worden van het Rozengenootschap en of hij er weer bovenop kan krabbelen, blijft.

Met De Parvenu als debuutroman, maakt Mark Schalekamp volgens mij een geweldig debuut. Het boek bestaat uit kleine hoofdstukjes, waardoor het af en toe moeilijk is om goed te kunnen volgen in welk personage of welke situatie je je als lezer bevindt. Vooral aan het begin is dit lastig en kom je er moeilijk doorheen, maar als je eenmaal op weg bent, leest het boek lekker door. Het boek is interessant om te lezen, omdat er veel verschillende thema’s worden besproken: bijvoorbeeld de drugshandel, de economische crisis, verslaving, verliefdheid, de wereld achter de banken, onvermogen en hebzucht. Gelukkig wordt er niet te diep op alles ingegaan, anders zou het misschien te langdradig geworden zijn. Het einde vond ik na zo’n goed boek tegenvallen. Het boek was te abrupt afgelopen. Je leest het en van het ene op het andere moment is het uit… maar als je voor je leeslijst nog een boek nodig hebt, is het zeker een aanrader.

Deze recensie is geschreven door Merijn Brinkman, leerling van het Blaise Pascal College in Zaandam
http://youtu.be/WGFnsA6TJ7s
De Parvenu  / Mark Schalekamp / Uitgeverij Arbeiderspers/ 2011 / 252 pag. / ISNB 9789029576222

 

No Comments

Post a Comment