Laat deze wereld
een naam na,

Het leven is niet
bedoeld om te sterven.

Tiba woont in Kaboel, de hoofdstad van Afghanistan. Setara (haar buurmeisje) is haar beste vriendinnetje. Ze gaan samen naar school en spreken na schooltijd af bij de muur die hun tuinen scheidt. Tiba is gelukkig. Maar dan breekt er oorlog uit. Tiba moet haar vriendinnetje Setara verlaten: ze gaat verhuizen naar de rand van de stad. Tiba maakt krijgt te zien hoe mensen sterven, hoe er gebombardeerd wordt en hoe mensen pijn lijden.

Ik ben het niet helemaal eens met de recensie over dit boek van Elly Simoens. Ik vind het een aangrijpend verhaal. Het geeft een duidelijk beeld van de machtsgrepen in Afghanistan. Tahmina Akefi verteld heel goed wat er in het hoofd van Tiba omgaat en wat ze voelt. Ze beschrijft heel uitgebreid de situaties, soms te uitgebreid. Wel ben ik het met dit stukje eens:

‘’Het lijkt erop dat het mooiste verhaal onvertelt is gebleven: de flaptekst zegt dat de schrijfster enkele jaren geleden voor het eerst haar vroegere vriendin weer
ontmoette, en ook terugkeerde naar Kaboel. Waren deze verhaallijnen door dit magere boek heen geweven, dan was het verhaal misschien nog enigszins memorabel geweest en had het niveau van geschiedenisles overstegen – al had er dan wel nog heel wat moeten gebeuren aan de schrijfstijl en toonzetting. Het zou me niet verwonderen als deze verhalen zijn achtergehouden voor een volgende boek. Jammer genoeg vrees ik dat niemand na het lezen van dit eerste
relaas daar nog  op gaat zitten wachten.’’

Ik vond het een heel goed boek. Het greep me erg aan en ik bleef er ook echt ‘in’. Ik vind het een aanrader voor mensen die van waargebeurde verhalen houden.

Geen van ons keek om / Tahmina Akefi / Uitgeverij: De Geus / 2011 / 254 blz. / ISBN 9789044518221

Deze recensie is geschreven door Sanne Jakobs, scholier van het Blaise Pascal College in Zaandam.

No Comments

Post a Comment