30.000 woorden per maand, 1000 woorden per dag. Hoe pak je dat aan? Charlie Jansen is een meisje van 16 jaar dat eigenlijk weinig meemaakt. Als ze wordt gevraagd om mee te doen aan een schrijfwedstrijd, zegt ze meteen nee. Maar ze doet uiteindelijk toch mee. Om één reden: haar lerares (Sarah) heeft een miskraam gehad en ze wil haar opvrolijken door mee te doen. Iedere dag krijgt ze een tip van Sarah, dat helpt haar bij het schrijven. In het begin weet ze niet waar ze over moet schrijven. Totdat ze verkering krijgt met Orhan, de neef van haar beste vriendin Ayșe. Ze wil veel vertellen, maar toch komt ze bijna nooit aan 1000 woorden per dag. Maar dan krijgt ze problemen met Orhan. Hij wil haar verkrachten en slaat haar. De woorden schieten dan bijna terkort…

Het is op zich best een goed boek. Het is duidelijk geschreven. Daardoor krijg je een duidelijk beeld van de situatie. De schrijfster vertelt alles heel gedetailleerd zodat je eigenlijk niet je fantasie de vrije loop kan laten gaan. Het is op een manier geschreven die je als 16 jarige gebruikt. Toch schrijft ze af en toe woorden die mensen van 16 eigenlijk nooit gebruiken, zoals geraken en exhibitionistisch. Ik vind het een leuk boek om te lezen, maar ik vind het niet echt iets voor mensen tussen de 16 en de 25. Ik zou zeggen dat het voor mensen van een jaar of 12, 13, 14 is.

De omslag vind ik ook een beetje kinderachtig. Het is roze en rood. Dat is op zich niet erg, maar in combinatie met het lettertype en de afbeelding vind ik het meer op een kinderboek lijken. Ook de tekst voor op het boek (Mijn moeder heeft een depressie en het komt niet door mij. Net nu ik iets belangrijks wilde vertellen) vind ik erg simpel. Al met al is het een leuk boek om te lezen. Gewoon leuk.

30.000 woorden van Charlie / Kaat Vrancken / Uitgeverij Querido/2011 / 144 pag. / ISBN 9789045112428

Deze recensie is geschreven door Sanne Jakobs, scholier van het Blaise Pascal College in Zaandam.

No Comments

Post a Comment