En opnieuw verscheen er in mijn mailbox een mailtje, met de vraag of ik nog een boek wilde recenseren voor De Leesfabriek. Mijn eerste ervaring met het recenseren van een boek was me zeer goed bevallen, daarom antwoordde ik dat ik het graag wilde doen. Ook dit keer haalde ik in de grote pauze het boek op bij een leraar Nederlands van onze school. Nu kreeg ik het uit het Amerikaans vertaalde boek De Ruwe Weg (Lean on Pete) van Willy Vlautin. Die avond begon ik te lezen en kon ik nauwelijks stoppen.

In het boek maakt de lezer kennis met Charley Thompson, een jongen van 15 jaar die met zijn vader is verhuisd naar Portland, Oregon. De moeder des huizes is lang geleden vertrokken en hij heeft niet veel aan zijn vader. Zijn vader is af en toe lange tijd van huis en laat te weinig geld voor eten achter. Charley zwerft rond door de straten en zanderige vlaktes rond Portland en in supermarkten steelt hij eten. Het is zomervakantie en na de vakantie hoopt hij in een high school-footballteam te komen, zijn lege dagen vult hij dan ook met trainen en hangen. Tijdens een rondje hardlopen, komt hij terecht bij een paardenrenbaan. Het is er stoffig, oud en versleten. Toch wil Charley meer weten en hij komt er vaak. Del Montgomery, een paardentrainer, biedt hem een baantje aan. Del is een chagerijnige zak die Charley afzet en de paarden slecht behandeld. Met één van de paarden, met de naam ‘Lean on Pete’, voelt Charley zich verwant en op het moment dat dit paard afgevoerd zou worden naar Mexico, steelt Charley de truck en de paardentrailer van Del en gaat hij met Lean on Pete een groot avontuur tegemoet. Door de woeste vlaktes van Amerika gaat hij op zoek naar zijn tante, de enige persoon uit zijn verleden bij wie hij warme herinneringen heeft.

“Toen hij ’s middags wegging zei hij dat hij bij Lynn zou blijven slapen maar de volgende ochtend weer thuis zou zijn. Hij gaf me tien dollar, stapte in zijn truck en reed weg. Maar de volgende ochtend kwam hij niet opdagen en die avond ook niet. Ik wist wel dat hij niet zou komen maar toch was ik kwaad, en toch wachtte ik het grootste deel van de avond op hem.”

Vlautin zei dat hij tijdens het schrijven van het boek met Charley opstond en met hem naar bed ging. Terwijl je het boek leest, kom je erachter wat hij hiermee bedoelt. Door de eenvoudige schrijfstijl, geen moeilijke woorden, het gebruik van korte, onrustige zinnen en veel ‘toen’ en ‘en’, lijkt het alsof het boek door een 15-jarige is geschreven. Deze persoon beschrijft de wereld om zich heen met een kinderlijke nuchterheid en kijkt niet veel achterom. Hierdoor leer je het personage, die in aanraking komt met seks, drugs, geweld en alcohol, heel goed kennen en heb je zin om door te lezen met de vraag wat er nu met Charley staat te gebeuren. Aan het einde van het boek komt de hoofdpersoon in opvallend rustig vaarwater terecht, wat haaks staat op de rest van het leven van Charley. Dit liet een goede indruk bij mij achter en laat volgens mij de kundigheid van Willy Vlautin als schrijver zien. Na het lezen vond ik het jammer dat ik het boek uithad en het zal een lange tijd in mijn geheugen zitten. Het is een aanrader voor iedereen, zowel jong als oud, die houdt van een realistisch en aangrijpend verhaal.

Deze recensie is geschreven door Merijn Brinkman, leerling van het Blaise Pascal College in Zaandam. Hieronder zie je de trailer van ‘Lean on Pete’ en een interview met Willy Vlautin.


De Ruwe Weg / Willy Vlautin / vertaling door Rob van Erkelens / Uitgeverij Nijgh en van Ditmar / 2011 / 272 pag / ISBN 9789038894300

No Comments

Post a Comment