Als iemand mij zou vragen of ik een reactie zou willen geven in één woord, zal ik meteen antwoorden WAUW! Dat was het eerste wat ik dacht toen ik het uit had. Het boek is geweldig geschreven, je volgt drie personages met hun gedachtes en hun doen en laten. Deze personages zijn zo mooi dat je wil door blijven lezen. Dit heb ik dan ook gedaan. Hij was in één avondje uit. Wat een boek.
Het boek speelt zich af in één dag. Het begint allemaal ’s ochtends vroeg bij Vanessa. Vanessa is een vrouw die heel graag samen met haar vriend Michel een baby wilt krijgen. Dit lukt telkens niet en uiteindelijk gaat ze bij hem weg, terwijl ze bijna gek wordt. Dan gaat het boek verder bij John, die zit in Amerika, en hij gaat naar Nederland om weer eens bij zijn zoon Johannes Klein te zijn. De terugreis duurt langer dan verwacht en hij komt dan ook laat thuis. Na John leef je mee met Johannes Klein die bij zijn opa leeft en er die dag achterkomt dat zijn moeder niet in Amerika woont, maar allang dood is. Tijdens alle drie de personages wordt er ook gesproken over de opa van Johannes. Hij zorgt voor zijn kleinzoon en hoopt tegelijkertijd dat zijn zoon over zijn dode vrouw heen komt en een nieuwe vrouw krijgt. Het boek eindigt op twee manieren een keer ’s avonds en een keer een jaar later.
Het boek is echt heel mooi. Dit komt doordat je met de personages meeleeft. Je kan exact zien hoe laat het is aan het begin van het hoofdstuk, waardoor je weet dat alles op hetzelfde moment plaats vind. Ook zie je waar ze zijn. Zo begint Vanessa in Haarlem, naar Amsterdam als ze boos wordt en gaat vervolgens weer terug. Het boek eindigt met iets wat ik persoonlijk echt niet had verwacht. Het boek kan waar gebeurd zijn. Toen ik het boek las waren er die dag opmerkingen gemaakt en dingen gebeurd die ik precies hetzelfde teruglas, alleen dan in een mooiere situatie. Het is echt de moeite waard om te lezen. Plus het leest makkelijk en snel weg.

De dag waarop ik Johannes Klein doodreed / Elle van Rijn / Uitgeverij Anthos / 269 pag. / 2011 / ISNB
9789041417732
Deze recensie is geschreven door Kelly Scheffer, scholier van Blaise Pascal College in Zaandam.

No Comments

Post a Comment