Wild vertelt het bizarre verhaal van de twaalfjarige Simon de Ridder die bij zijn grootouders aan de rand van het bos woont. Op een dag bezorgt de buurman een geheimzinnig pakketje voor de opa van Simon. Simons opa is echter niet thuis en de buurman vraagt of hij het pakketje mag neerleggen in de schuur. “Daar komt je oma nooit, toch?” Vraagt de buurman nog. Die geheimzinnige toevoeging maakt Simon ineens nieuwsgierig naar het pakketje. Wat zou erin zitten? En waarom mag zijn oma er niets vanaf weten. Als zijn buurman weer vertrokken is, gaat Simon op onderzoek uit. Hij besluit het geheimzinnige pakketje open te maken en vindt een pistool; een HAWKMAN MULTIPUMP PNEUMATIC GUN 4.5 MM. Net op dat moment komt zijn ‘beste vriend’ Kris binnen. Kris ziet het pistool en neemt het uit Simons handen. Kort daarna vertrekken beide jongens naar het huis van Kris. Daar worden ze betrapt door Kris zijn woedende broer als ze net met het pistool aan het oefenen zijn in de tuin. Kort daarna wordt Kris in een bizarre scene in zijn wang geschoten. Simon krijgt de schuld. Onterecht. Simon vlucht kort daarna met het wapen het bos in. Rondzwervend door het bos komt hij tot de ontdekking dat de dorpelingen op hem jagen.
Tot zover lijkt het verhaal redelijk overzichtelijk maar vanaf het moment dat Simon het bos in vlucht, verandert alles. Is Simon daarvoor nog een enigszins verlegen en teruggetrokken jongen, in het bos verandert hij in een labiele en doorgedraaide jongeman die op alles schiet wat mogelijk een bedreiging voor hem vormt. In een paar dagen verandert hij van een schooljongen in een wilde.
Het onbestemde decor voor deze verandering vormt het enigszins sprookjesachtige bos waar vervolgens een reeks van bizarre gebeurtenissen en ontwikkelingen plaatsvinden. Van der Werf vertelt het broeierige verhaal met verve, maar laat de beweegredenen van Simon voor zijn plotseling vreemde handelen onbesproken. Zonde, want hierdoor komen bepaalde passages niet goed uit de verf. De actie overheerst en dit gaat dit ten koste van de psychologie van de roman. Na afloop van het lezen van dit boek vraag je je dan ook voornamelijk af WAT je nou eigenlijk gelezen hebt. Er gebeurt van alles, maar wat betekent het allemaal? Ik zou het niet weten. Wild heeft wat van een uit de hand gelopen jongensroman en zal daarom waarschijnlijk eerder jongens dan meisjes aanspreken.

Deze recensie is geschreven door Hester Wiersema, student Literatuurwetenschappen aan de Rijks Universiteit Groningen.

Auteur Gerwin van der Werf maakte een mooie trailer voor zijn eigen boek. Belooft de trailer teveel? Of denk jij er anders over? Check ook de recensie van Andre van Lom op www.recensieweb.nl.

Wild / Gerwin van der Werf / Uitgeverij Contact / 2011 / 224 pag. / ISBN 9789025436650

No Comments

Post a Comment