Carmen is een meisje dat hopeloos verliefd wordt op Chris. Maar het is geen romantisch boek. Carmen is een meisje die de weg kwijt is en meer en meer wegzakt in een depressiviteit. Door de dood van haar vader is ze verbitterd geraakt, waardoor ze een grote drang naar liefde en bevestiging heeft. De band met haar moeder is niet al te best, volgens Carmen zelf. Waarom het boek zo goed is, is omdat je doorkrijgt dat haar moeder, net als haar vrienden en Chris het allemaal niet verkeerd bedoelen.
Het boek omschrijft drie delen, het moment waarop Carmen Chris ontmoet; de periode waarin ze samen zijn en de periode dat het uitgaat.
Haar drang naar contact en bevestiging wordt zo groot dat het voor Chris benauwend wordt, waardoor hij niet langer meer bij haar kan zijn. Obsessief denkt ze aan hem en wilt ze bij hem zijn. Ondertussen feest en drinkt ze veel en beleeft avonturen met haar Engels sprekende vriend Emil. Herinneringen van vroeger worden prompt tussen de verhaallijn in geplaatst, waardoor je een warrig beeld van Carmen krijgt. Precies zoals de schrijfster het bedoeld heeft.

Het mooie aan dit boek is de manier waarop de schrijfster haar taal gebruikt. Je leert Carmen niet alleen kennen door het verhaal dat verteld wordt maar ook door de manier van schrijven. Aan de hand van lijstjes ‘Ik ben bang voor’, ‘Ik ben niet bang voor’ en de voors en tegens die ze bij bepaalde situaties gebruikt leer je een gevoelige, onzekere Carmen kennen. Aandoenlijk, omdat ze om alles kan piekeren.
Ook haar gedachten worden bijna staccato omschreven. In korte zinnen, bijna kinderlijk, omschrijft ze de manier om haar moeder aan te vallen en te vermoorden. Niet op een ziekelijke manier maar meer een ontredderde manier van hulp roepen.‘Alles is Carmen’ is een vermakelijk en interessant boek om te lezen. Het hoofdpersonage is een lief meisje waar je als lezer veel sympathie voor krijgt en vaak door haar op het verkeerde been gezet wordt.

‘De wereld moet terug in balans schieten. En met haar de maan en alle planeten. Olie in de katrollen, zodat alles weer gesmeerd loop. Oorlogen spelen zich af in landen waar ik nooit zal komen.’ Dit is de te lezen op de achterkant van het boek, een stukje poëzie waarbij ik dacht dat dit vooral een romantisch boek zou worden. Bij het openslaan van het boek is in de binnenflap te lezen ‘Niets is gewoon of zomaar. Leven is overgave aan de dag. Bij Carmen draait alles om Carmen, en dat was ook al zo toen ze kind was’, wat een heel andere emotie weergeeft. Van romantische poëzie naar een verwend kind. Dat is wat ik dacht tenminste.
Het boek heeft me geraakt omdat de schrijfster erg goed is de lezer op het verkeerde been te zetten. Dat is iets wat heel spannend kan zijn of uit kan pakken als een boek vol vluchtige impressies. Dit boek is meer het laatste naar mijn mening en daar moet je van houden. Het is een boek vol vluchtige impressies, waardoor het krijgen van sympathie voor de hoofdpersoon voor mij moeilijk was. Ik bleef het toch een beetje een verwend kind vinden, met af en toe wat medelijden.
Dit is typisch een boek voor de snelle jongeren, die niks willen missen en van alles een beetje meemaken. Een heel herkenbaar boek voor mensen die verliefd zijn en zoekende naar zichzelf en de wereld om zich heen.

Nog even twee vrolijke nootjes als extraatje: in het eerste filmpje vertelt Alma over haar boek, in het tweede kijk je mee hoe haar boek (letterlijk) werd gelanceerd…


Deze recensie is geschreven door Maren Roelofsen, Docent Beeldende Kunst
Alles is Carmen / Alma Mathijsen / De Bezige Bij / 2011 / 240 pag. / ISBN 9789023465195

No Comments

Post a Comment