Kan een boek goed en slecht tegelijk zijn? Blijkbaar wel want dat is het geval bij Zo gaan we niet met elkaar om van Renske Jonkman. Het boek gaat over de studente Hazel. Hazel is opgegroeid in een net en rustig gezin. Totdat haar broer Jaris, met wie ze alles deelde, steeds raarder ging doen en uiteindelijk doorsloeg en verdween. Hazel snapt er maar weinig van. Waarom komt Jaris niet gewoon weer naar huis? En waarom doet hij nou niet eens normaal? Hazel gaat studeren in Amsterdam en komt terecht in een huis met de twee heel erg vage maar grappige en hondstrouwe jongens Keizer en Das. Hazel ontdekt het uitgaansleven en de jongens maar ondertussen blijft het toch knagen en zoekt ze naar Jaris.

Ik vind Zo gaan we niet met elkaar om een wonderbaarlijk boek. Aan de ene kant vind ik het erg goed. Hazel komt als een echt stereotype studente over en door Keizer en Das wordt het verhaal erg leuk en grappig. Deze twee jongens zijn namelijk van die rare vage studenten die in iedere stad wel rondlopen. Ze trekken zich vrij weinig aan van de buitenwereld, zijn vooral bezig met zichzelf en lopen er nogal bijzonder bij. Daarnaast blijf je ook wel doorlezen want je wilt weten wat er nou met Jaris is gebeurd. Het verhaal wordt verteld in het heden met daar tussendoor flash-backs uit de periode dat Jaris nog thuis woonde en alles nog goed was. Door de flash-backs kom je er uiteindelijk ook achter wat er daadwerkelijk is gebeurd en dat Hazel niet altijd de waarheid verteld, misschien zelfs zelf ook wel een beetje is doorgeslagen.

Het boek zit dus ingenieus in elkaar en leest lekker weg maar toch kan ik het geen heel erg goed boek noemen. Er zit namelijk ook een heel erg slechte kant aan. Soms komt het boek te geknutseld over. Dit komt doordat er soms opeens heel erg filosofische dingen in staan die Hazel dan denkt. Nu studeert ze filosofie maar deze wijsheden van bijvoorbeeld Heidegger passen niet goed in het verhaal. Het lijkt een beetje alsof Jonkman een trucje heeft uitgehaald om het boek literairder te maken. Zonde want zonder deze wijsheden was het boek veel echter geweest.

Zo gaan we niet met elkaar om / Renske Jonkman / Uitgeverij Nijgh en van Ditmar / 2011 / 319 pag. / ISBN 9789038894409
http://youtu.be/lYXhtZL4AXs

No Comments

Post a Comment