Het boek gaat over een jongen, die in de gevangenis een schrijfcursus volgt en beetje bij beetje vertelt over het verleden en waarom hij nu in de bak is beland. Het hoofdpersonage was speciaal. Het was geen ideaalbeeld waar ik me graag zou willen inleven, nee, hij is dik en wordt gepest. En toch blijft hij in een zekere zin prachtig, maar dan gewoon in de manier waarop hij zijn leven vertelt. Het is psychologisch subtiel, maar krachtig opgebouwd, hoe hij tegen het einde van het boek vervreemt van de wereld en zich vastklampt aan zijn eigen verhaaltjes.

In het begin had ik iets van ‘Aieee,’ want de schrijfstijl was gewoon botweg niet goed. Korte zinnen die elkaar opvolgden als een reeks van opgesomde feiten. Maar telkens weer schitterde er talent in de schrijfstijl door, alsof het onderdrukt was maar stiekem naar buiten wou. Zoals mooie vergelijkingen, maar slecht verwoord. En zo ging het een tijdje door. Het verhaal kwam rustig op gang en het had iets heel fris, ondanks het onderliggend drama. Namelijk omdat de jongen een mooi observatievermogen had. De schrijfstijl bleef echter nog steeds storen. Maar na een tijdje werd de schrijfstijl plots vloeiender, het verhaal kwam in gang, werd spannender en ik begon er werkelijk van te genieten.

Ik vond dat ik duidelijk kon voelen hoe de schrijfster in het begin worstelde met haar verhaal, en het was ook niet comfortabel om te lezen. Maar later heb ik gehoord (ik ken de zoon van de schrijfster namelijk persoonlijk) dat dat de bedoeling was. Oftewel ben ik gewoon echt dom en traag, (want natuurlijk, de jongen uit het boek volgde een schrijfcursus, het zou nogal raar zijn moest hij vanaf de eerste pagina wonderlijk goed kunnen schrijven) oftewel was het gewoon geen goed idee. Zeker als men zijn eerste boek schrijft, is het dan wel goed om te beginnen met een zogezegde slechte schrijfstijl? Wie gaat nu doorhebben of het nu werkelijk de schrijfster zelf is, of de jongen die zo slecht schrijft?
Het is een leuk boek om te lezen, zeker als je weet dat het boek op het einde als een stiekeme bloem ontplooit.

Lucht / Ruth Aerts / Uitgegeven in eigen beheer / 2011 / 80 pag.

No Comments

Post a Comment