Welke factie zou jij kiezen als je 16 bent en de keuze moet maken tussen Zelfverloochening, Oprechtheid, Onverschrokkenheid, Eruditie of Vriendschap. Dezelfde als je ouders, of kies je ervoor om hen nooit meer te zien…. Deze keuze moet Beatrice Prior maken, maar voor ze zover is moet ze eerst de persoonlijkheidstest doen. De test is bedoeld als hulpmiddel voor welke factie je moet kiezen, maar deze helpt Beatrice niet echt als het resultaat blijkt dat ze afwijkend is. In vergelijking met de anderen is ze geschikt voor maar liefst 3 facties, namelijk Zelfverloochening, waar zij al heel haar leven woont met haar ouders, Onverschrokkenheid en Eruditie. Niet alleen maakt dit haar keuze moelijker, ook is het zeer gevaarlijk om afwijkend te zijn en mag ze het niemand zeggen. Hoewel ze bang is voor de reactie van haar ouders, ruilt ze de typische grijze kleren van zelfverloochening in voor het zwart van onverschrokkenheid.

De onverschrokkenen staan bekend als de mensen vol tatoeages en piercings, die de stad bewaken en zeker niet bang zijn om elke dag uit een rijdende trein te springen. Zodra ze gekozen heeft begint haar opleiding. De eerste opdrachten zijn niet niks: voor de eerste keer op een rijdende trein springen dan weer van diezelfde trein op een dak en zonder enig idee wat zich beneden bevindt van dat dak af. En dit is alleen nog maar om bij de woonplaats van de onverschrokkenen te komen. Maar Beatrice geeft niet op en springt zelfs als eerste van het dak. Ze neemt een nieuwe start en veranderd haar naam in Tris ook wordt ze bevriend met Christine. De volgende dagen krijgt ze het zwaar te verduren. Eric, één van de leiders van de onverschrokkenen, laat duidelijk weten dat je moeite moet doen om bij de factie te horen en anders beter factieloos wordt. Dit heeft heel de groep door wanneer Four, hun begeleider, hen leert schieten, hen per 2 in de gevechtsring met elkaar laat vechten tot 1 van de 2 bewusteloos is, of toch niks meer kan doen, en wanneer hij hen vertelt dat de slechtste helft van de groep die bestaat uit 20 factieloos wordt. De eerste schietlessen gaan niet goed en ook het vechten loopt Tris niet goed af tot ze met Molly in de ring staat en Four haar moet tegenhouden omdat ze haar al bijna bewusteloos heeft geslagen. Molly is bevriend met Peter en de 2 hadden haar een paar uur voor het vechten getreiterd wat haar woedend maakte. Dit was alleen nog maar het eerste deel van de opleiding.

Het tweede deel bestaat uit een simulatie: de aspiranten beleven door een bepaalde machine hun ergste nachtmerries en Four kijkt via een computer hoe ze zich hiertegen verweren. Bij deze test ontdekt Four het geheim van Tris; dat ze afwijkend is. Hij verraad haar niet maar zegt haar dat ze het beter onder controle moet leren houden. Voor het tijd is voor het derde deel van de opleiding redt Four haar leven, ze worden soort van bevriend en Tris begint meer voor hem te voelen. Langzaamaan ontdekt ze dat hij hetzelfde voelt en vertelt hij wat meer over zichzelf. Toch vertelt hij één ding niet, maar zodra de strijd tussen Eruditie en Zelfverloochening begint komt alles te boven. Zo ontdek je niet alleen het grote geheim van de onverschrokkene met maar 4 angsten, maar kom je ook nog wat geheimen te weten van Tris’ familie.

Dit fantastische boek geschreven door Veronica Roth wil je in één ruk uitlezen, of hoe ik het heb gedaan: in 2 dagen. Het brengt je naar een andere wereld die in het begin wat raar lijkt maar waar je tegen het einde van het boek wel in zou willen wonen. Je begint jezelf de vraag te stellen bij welke factie jij zou horen. Spijtig genoeg zie je alleen maar de opleiding bij de onverschrokkenen, maar geen nood… er komen nog andere boeken en met een beetje geluk staat daar wat meer over de andere facties. En de onverschrokkenen zijn zeker een heel boek waard, het is altijd wel leuk om over deze gevaarlijke groep mensen die geen angsten toont te lezen.

Deze recensie is geschreven door Hanne Hoydonckx, 15 jaar, scholier aan het Pius X Collge Tessenderlo
Inwijding / Veronica Roth / vertaald door Maria Postema / Utgeverij van Goor / 2012 / 272 pag. / ISBN 9789047516835

No Comments

Post a Comment