Petry heeft met dit boek een totaal nieuw onderwerp aan het licht gebracht. Een onderwerp waar velen van zullen walgen vanwege de soms weggelaten details waardoor de lezer de taak krijgt om zijn fantasie de vrije loop te laten. Echter, nadat ik het echte verhaal gelezen heb over hoe Armin Meiwes de moord gepleegd heeft en hoe hij en Bernd Jürgen Brandes tot deze gruweldaad gekomen zijn, vraag ik me af of het boek toch niet tot fictie gerekend moet worden vanwege de grote hoeveelheid verzinsels die hij gebaseerd heeft op een handjevol feiten die bekend zijn over het voorval.

De beschrijving van de handelingen die Marino uitvoerde na de vondst van zijn dode moeder waren enigszins gevoelloos, wat onderdeel is van zijn persoonlijkheid. Nadat hij naast haar bed heeft gezeten, loopt hij eerst nog tig keer de trap op en neer voordat hij een verdere handeling uitvoert. Dit laat zien dat Marino, wellicht door de overdreven bescherming van zijn moeder niet normaal kan functioneren. Hiermee wordt ook duidelijk hoe oppervlakkig de personages in het boek eigenlijk zijn. Voor sommigen zal het een storende factor zijn, om personages te volgen die vrijwel geen emoties tonen, maar voor mij was het iets nieuws, en ik ben blij dat ik dit nieuwe heb ervaren.

De grote hoeveelheden taboe’s die Petry behandelt in het boek, zelfmoord, kannibalisme, homoseksualiteit, heeft hij in mijn ogen dubbel en dwars doorboord. De soms kille uitspraken en seksbeschrijvingen van Bruno met Marino zijn soms heftig. De relevantie van het doorbreken van deze taboe zal ik maar zien als iets wat bij het onderwerp hoort. Een onderwerp dat werkelijk als zeer verrassend gezien werd, hoe de inhoud zich tot een zeer nieuwe kijk op ons huidig leven aaneenschakelt.

Ik ben door het lezen van De Maagd Marino een ervaring rijker geworden, maar een boek over hetzelfde onderwerp zal je mij niet nog een keer zien lezen. Het is een boek dat je bij blijft. Een boek over een onderwerp waar eigenlijk maar één boek over geschreven kan zijn, omdat je anders terecht komt in een cirkel van feiten en gebeurtenissen die hun waarde verliezen nadat je het voor de zoveelste keer gelezen hebt. Toch een knap staaltje werk van Petry.


Deze recensie is geschreven door Darren den Boer, 18 jaar, scholier van RSG ’t Rijks in Bergen op Zoom.
De maagd Marino / Yves Petri / Uitgeverij De Bezige Bij / 2010 / 284 pag. / ISBN 9789023454441

No Comments

Post a Comment