Met veel plezier was ik begonnen aan Het Diner van Herman Koch. Wat mij vrijwel meteen opviel was de schrijfstijl en de opbouw van het boek. Het was niet heel moeilijk geschreven, wat mij eigenlijk wel aansprak. Het is namelijk ook fijn om soms een wat lichter boek te lezen en ik denk daarom ook dat het zeker een boek is dat bij het wat jongere leespubliek in de smaak zal vallen. De opbouw was mooi verdeeld in vijf delen, vernoemd naar de onderdelen van een diner in een net restaurant;  aperitief, voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht en digestief. Deze staan, samen met de fooi op het eind, ook nog voor iets anders dan alleen het moment dat ze aan een van deze vijf dingen beginnen, namelijk de opbouw van het verhaal. Bij het aperitief word je als het ware ingeleid en het verhaal en naarmate het diner vordert, kom je ook verder in het verhaal met de daarbij gekomen spanning.

Het verhaal draait om twee echtparen wiens kinderen een strafbaar feit hebben gepleegd. Ze komen samen om te bespreken hoe ze hier mee om moeten gaan en wat ze er eventueel aan kunnen doen. Hun kinderen aangeven willen ze niet. Het verhaal wordt verteld vanuit de ogen van Paul, een van het viertal dat deze avond dineert. Naarmate het boek vordert, kom je steeds meer te weten over zijn persoonlijke leven aan de hand van verschillende flashbacks die ervoor zorgen dat de daad die de kinderen hebben gepleegd ook verklaard. Het mooie aan dit verhaal vind ik dat het een doodgewone situatie betreft en dus vrijwel elke ouder in deze situatie, misschien wat minder heftig, terecht zou kunnen komen. Het negatieve puntje aan het boek is het feit dat het strafbaar feit gepleegd werd door de zoon die een erfelijke geestelijke ziekte van zijn vaders kant heeft waardoor hij tot dit in staat was en waardoor het ineens niet meer iets is wat iedereen zou kunnen overkomen. Ik persoonlijk vind dat dit niet iets is wat de kracht van het verhaal verpest. Ik vind Het Diner namelijk een van de fijnste boeken die ikzelf gelezen heb en ben daardoor erg benieuwd geworden naar de andere boeken van Herman Koch.

Herman Koch over zijn bestseller ‘Het diner’ en het nieuwe boek…

Deze recensie is geschreven door Darren den Boer, 18 jaar, scholier van RSG ’t Rijks in Bergen op Zoom.
Het diner / Herman Koch / Uitgeverij Anthos / 2009 / 301 pag. / ISBN 9789041416513

No Comments

Post a Comment