Meegesleurd en opgesloten is geschreven uit het perspectief van Chloë Mills die ontvoerd wordt op haar laatste dag in Griekenland waar ze samen met haar vriendin Angie Shaw verblijft. Ze zit geblinddoekt in een limo met een man bij haar die haar zegt dat ze gegijzeld is in ruil voor de vrijlating van een gevangene. Chloë verblijft in een verlaten pakhuis waar een matras, frigo, douche, notitieboekjes en nog een paar dingen voor haar liggen, ook krijgt ze extra dingen zoals een tennisracket om zichzelf bezig te houden. De man, waar ze minder en minder bang van wordt, komt af en toe langs en dan praat ze met hem. Ze probeert hem meer over hemzelf laten te vertellen, maar hij laat niks los. Ondanks wat hij haar heeft aangedaan vind ze hem best wel knap, en gelooft niet dat hij zo slecht is. Wanneer ze ziek wordt, verzorgt hij haar en op een bepaald moment kussen ze. Op het einde ontdek je dat Chloë leidt aan het ‘stockholmsyndroom’, dit is een psychologisch verschijnsel dat soms voorkomt bij een gijzeling, het houdt in dat de gegijzelde sympathie voor de gijzelaar krijgt.

Doorheen het verhaal zie je hoe Chloë van ontkenning naar schrik naar boosheid gaat, maar het meest verrassende is hoe deze boosheid uitgroeit tot een liefde die ze koestert voor haar ontvoerder. Toen ik voor het eerst over het boek, geschreven door Edeet Ravel, hoorde, vond ik het maar raar klinken. Een meisje dat verliefd wordt op haar ontvoerder… maar toch ben ik het boek beginnen lezen weliswaar niet zo enthousiast. Tot ik op een bepaald moment, rond hoofdstuk 6, het interessanter begon te vinden en besefte dat ik niet meer kon stopen met lezen. Het boek is zeer creatief geschreven met op het einde van elk hoofdstuk een briefje, mail, krantenartikel, een tekst op een site of zelfs een facebook status van de buitenwereld, zo ontdek je ook een beetje hoe het eraan toe gaat bij de moeder van Chloë, bij Angie en bij het plan van de ontvoerders om de gevangene vrij te laten. Het einde is speciaal geschreven dat je doet twijfelen aan of alles wat je zojuist gelezen hebt juist is… of niet

Deze recensie is geschreven door Hanne Hoydonckx, 15 jaar, leerling aan het Pius X College te Tessenderlo.
Meegesleurd en opgesloten / Edeet Ravel / Uitgeverij Clavis / Vertaald door / 2012 / 248 pag. / ISBN 9789044816082

No Comments

Post a Comment