2017. Twee jaar na het invoeren van de CO2-kaarten en Londen is nog maar een schim van wat het eerst was. Ook het leven van Laura, die nu ondertussen 18 geworden is en studeert aan de universiteit van Londen, verandert elke minuut. Het leven in de stad werd ondraaglijk en vele families trokken zich terug op het platteland. Laura’s rare vader wil van varkensmest brandstof maken, haar zus leidt haar eigen leventje in Thailand, haar moeder probeert het gezin (en haar huwelijk) recht te houden en Laura wil toeren met haar band The Dirty Angels.Als de band wordt geselecteerd voor een auditie is iedereen door het dolle heen, behalve Adi. Hij ziet geen toekomst in de band nu er steeds meer protestacties worden gevoerd en wil zich aansluiten bij ‘de 2’: een wereldwijd groen verzetsleger. Laura ziet haar dromen in duigen vallen totdat Sam, haar projectpartner, zich aanbiedt om de plaats van Adi in te nemen. Maar toch loopt niet alles zoals het gepland was…

‘Als tiener las ik graag boeken die iets te vertellen hadden over de dingen des levens, maar ik hield ook van grappige boeken met hoofdpersonages die je geen zak willen bijbrengen’, vertelt Saci Lloyd in het begin van het boek. In Dagboek van een klotejaar wordt het grootste probleem waar de mensheid op dit moment mee geconfronteerd wordt, besproken: de verandering van het klimaat/de opwarming van de aarde. Het verhaal vertelt ons dus zeker iets over de dingen des levens en de bekritiserende commentaren van Laura zorgen ervoor dat er heel wat humor in zit. De auteur is dus zeker in haar opzet geslaagd.

In het begin van het verhaal had ik wel wat moeite met volgen. Het verhaal sprong nogal van de hak op de tak en was niet echt logisch opgebouwd. Maar als je verder leest, wordt je helemaal opgenomen in het verhaal en leest het boek zeer vlot. Persoonlijk vond ik het eerste deel net ietsje beter, maar toch zou ik het tweede deel ook zeker eens lezen!

Het grootste pluspunt aan dit verhaal: het onderwerp wordt zelden behandeld in jeugdboeken. Nochtans is het een heel belangrijk en interessant onderwerp. Het is een verhaal dat zich onderscheidt van de rest door zijn originaliteit en diepgang. Het behoort tot de categorie boeken die je zeker eens gelezen moet hebben!

Deze recensie is geschreven door Valerie Vaes, 15 jaar, scholier aan het Pius X Collge Tessenderlo, lees ook de recensie die Valerie schreef over deel 1 van Dagboek van een klotejaar – 2015
Dagboek van een klotejaar 2017 / Saci Lloyd / vertaald door Lies Lavrijsen / Uitgeverij Manteau / 2012 / 380 pag. / ISBN 9789022326633

No Comments

Post a Comment