Na de middelbare school ga je studeren, daarna zoek je een baan. Dat is een algemene regel voor de meeste mensen. Maar niet voor Dinges, het hoofdpersonage uit Jong, vrij en lamlendig. In een tijd waarin alles mogelijk is, doet Dinges het liefst helemaal niks. Na zijn afstuderen wordt hij al gauw door zijn moeder op straat gezet. Hij moet maar eens wat gaan doen.

Dinges vindt onderdak bij een vriendin in Parijs, Stéphanie. Zij woont al samen met Valérie en Bruno. De huisgenoten van Dinges begeven zich vol goede moed op de arbeidsmarkt en proberen iets van hun leven te maken. Dinges krijgt ook wel een baantje, maar brengt meer tijd op de wc door dan dat hij werkelijk iets doet. Hij is dan ook gedoemd om ontslagen te worden. Hierdoor komt zijn droom uit. Dinges krijgt een uitkering. Nu kan hij dagen niksdoen zonder dat hij zich zorgen hoeft te maken over geld.

Maar het televisiekijken in zijn onderbroek begint te vervelen. De lamlendigheid valt hem zwaar. Dinges komt erachter dat werken en een sociaal leven toch niet zo moeilijk te krijgen zijn als hij dacht. Bij vlagen vindt hij het zelfs leuk.
Niet elke keuze valt per definitie verkeerd uit. Als je de positieve en negatieve uitkomsten met elkaar vergelijkt, gebeuren er ook heel vaak mooie dingen doordat je actie onderneemt.

Jong, vrij en lamlendig is een portret van de lamgeslagen jeugd. Want, als de sky the limit is, waar begin je dan? Alles is mogelijk, maar niet als je in je bed blijft liggen lanterfanten. Romain Monnery heeft een boek geschreven, waarin vrijwel niets gebeurt. In het begin heb je nog de hoop dat Dinges het licht zal zien en eindelijk wat gaat doen met zijn leven. Maar dat moment blijft telkens uit. Net wanneer je denkt dat Dinges echt alleen bestaat uit lamlendigheid, komt de twist. Dat is een verademing. Ik werd Dinges namelijk spuugzat vanwege zijn luiheid. Het boek is oppervlakkig, maar grappig. Het ideale SOG-middel. Want, de trucjes die Dinges toepast om een echt leven zo lang mogelijk uit te stellen, zijn soms pijnlijk herkenbaar.

Jong, vrij en lamlendig / Romain Monnery / Vertaald door Han Meyer / Uitgeverij Nijgh en van Ditmar / 2011 / 283 pag. / ISBN. 9789038894713

No Comments

Post a Comment