Hilarisch, ontroerend, meeslepend, maar zeker ook spottend. Ernest van der Kwast heeft in zijn Mama Tandoori zijn Indische achtergrond gebruikt voor het succes van het verhaal. Het ‘gratis is goed’ principe en het geloof van zijn moeder Veena Ahluwalia hebben voor de vele hilarische gebeurtenissen in het boek gezorgd. Nadat de moeder te horen krijgt dat haar oudste zoon, Ashirwad, verstandelijk gehandicapt is, zie je plotseling een hele andere kant van haar. De oudste zoon, de trots van zijn moeder, blijkt het leven dat ze hem voorspeld had helemaal niet te kunnen leven. Ze zoekt naar redenen waarom dit juist haar treft en beschuldigt zo onder meer Kelly, de donkerbruingevlekte Jack Russell van de buren voor de geestelijke gesteldheid van haar oudste zoon. Verder vertrekken ze naar Lourdes, naar de zeventien baden met helende krachten in de hoop dat Ashirwad ooit de zoon zou worden die ze hoopte dat hij zou worden.

In Mama Tandoori vormen de handelingen van Veena de rode draad van het verhaal. De schaamte die Ernest soms voelt voor zijn moeder kan je als lezer zelf ook zeer goed voelen. De soms droge vertelling van het verhaal heeft mij zeker doen lachen, zo onder meer toen ik las dat één van de favoriete quotes van Ashirwad ‘lesbische teringlijer’ was. Je ervaart een familie die verre van standaard is en waarvan je je soms afvraagt hoe de Hollandse vader van Ernest zichzelf redt in de meest opmerkelijke situaties.

Het ontroerende aan het boek vond ik toch wel het doorzettingsvermogen en de oneindige hoop van Veena. Ze doet er alles aan om haar oudste zoon te genezen van zijn geestelijke ziekte. Zo bidt ze onder andere tot tweeënvijftig goden en blijft ze vastberaden dat haar zoon ooit in een mooie auto zal rondrijden. Volgens haar hoef je namelijk niet te kunnen klokkijken om je rijbewijs te halen. Verder vertelt Ernest van der Kwast dat hij voor het schrijven van zijn boek er van alles bij mag verzinnen van zijn moeder, maar niet mag zeggen dat zij de hoop heeft opgegeven. Dat doet hij ook zeker niet. Een topboek kan ik het zeker noemen. De verschillende hoofdstukken die niet perfect op elkaar aansluiten zorgen toch voor een mooi passend geheel. Een boek dat met de humor die overal te vinden is, bewijst dat lezen niet saai is, maar juist heel leuk.

Deze recensie is geschreven door Darren den Boer, 19 jaar, scholier van RSG ‘t Rijks in Bergen op Zoom.
Mama Tandoori / Ernest van der Kwast / Uitgeverij Nijgh & van Ditmar / 2010 / 214 pag. / ISBN 9789038894164

No Comments

Post a Comment