Ky werkt in de Buiten Provincies in een van de verlaten dorpen, samen met andere Dwalingen. Ze worden daar gedumpt door de Unie en dienen als kanonnenvlees. Ze krijgen wel wapens om zich tegen de Vijand te verdedigen, maar die wapens werken niet. De Dwalingen dienen slechts om de Vijand het idee te geven dat de Unie nog oppermachtig is. Ky wordt verplaast naar een nieuw dorp, dichtbij het Reliëf, een gebergte. Wanneer Ky uit het luchtschip stapt, ziet hij dat hij thuis is. Terug in het dorp waar hij is opgegroeid. Samen met Vick en Eli besluit Ky te vluchten van de Unie weg. Daarvoor zullen ze door het Reliëf moeten, dat niet alleen gevaarlijk is vanwege de natuurkrachten van de bergen, maar ook omdat in het Reliëf Afvalligen zitten. Afvalligen die niet bij de Unie of de Vijand horen. Mensen die besloten hebben geen onderdeel van de nieuwe maatschappij te zijn.

Cassia wordt ondertussen ook verplaatst van plek naar plek. Door te werken in de dorpen in de Buiten Provincies hoopt ze Ky op te kunnen sporen. Wanneer ze aankomt in het dorp waar Ky net enkele dagen geleden uit gevlucht is, hoort ze dat Ky verdwenen is. Waarschijnlijk gedood tijdens een aanval, maar dat hij misschien ook wel gevlucht is. Cassia besluit om te vluchten in dezelfde richting als Ky. Ze wil hem vinden en dan samen door naar de Opstand. Samen met Indie vlucht Cassia het Reliëf in, het spoor, dat Ky voor haar heeft achtergelaten, volgend.

 

Na het lezen van Matched , het eerste deel in deze serie, had ik hele hoge verwachtingen van Crossed. De manier waarop Cassie en Ky tegen hun maatschappij aankijken en daar zo hun vraagtekens bij hebben, is in het eerste deel goed beschreven. In het tweede deel hoopte ik dat hun motivatie en keuzes meer duidelijkheid zouden geven. In het geval van Ky wordt die verwachting waar gemaakt. De ontwikkeling van Cassie blijft wat steken. Mij overtuigt ze niet met de redenen om de Opstand te vinden. Verder was ik nieuwsgierig naar hoe Cassie en Ky elkaar zouden vinden en wat ze dan zouden doen. Cassie wil namelijk naar de Opstand terwijl Ky dit niet wil. Waarom hij dat niet wil wordt in dit deel duidelijk. Cassie is me te naïef, wat lastig te geloven is, na alles wat ze meegemaakt heeft op haar reis.

Crossed voelt heel erg als een tussenpauze tussen het eerste deel en het derde deel, dat nog moet verschijnen. Het verhaal hield me niet zo sterk in zijn greep als Matched. Geen ik-moet- doorlezen-tot–het–uit-is gevoel. De reis door het Reliëf en de gedetailleerde beschrijving ervan was een van de beste stukken in het verhaal.

 

 

No Comments

Post a Comment