Een afgelegen plek in het bos, twee tienerjongens en een kleuter. De kleuter ligt jammerend op de grond: gemarteld, mishandeld en huilend om zijn moeder. De twee tieners, Finn en Milo, nemen het besluit de kleuter te vermoorden.
Milo en Finn, de twee tieners uit het bos, zijn bevriend, al lijkt dat vanuit Milo tegen wil en dank. Milo is de pispaal van zijn klas en werd voordat Finn op school kwam, veel gepest en in elkaar geslagen. De klasgenoten van Milo zijn bang voor Finn en slaan Milo niet meer in elkaar. Wat niet wil zeggen dat het gepest voorbij is.
Maar nu hebben Milo en Finn de gruwelijke moord op een kleuter op hun geweten. Milo zou willen dat hij van Finn af kon, alhoewel hij ook bang is om weer gruwelijk gepest te worden. Milo’s probleem met Finn lost zich echter op doordat Finn 3 leerlingen en een docent doodschiet, voordat hij zelfmoord pleegt. Milo is hier bij aanwezig en wordt dan ook opgepakt. Zijn moeder, overtuigd van haar zoons onschuld, weet een prima advocate te krijgen voor Milo. De advocate begint een onderzoek. Is Milo het slachtoffer van een losgeslagen vriend die hem intimideerde of is Milo niet zo onschuldig als hij op het eerste gezicht lijkt? Was Finn wel de aanstichter? Wie is verantwoordelijk voor welke dood? Milo’s advocate is niet de enige die op onderzoek uitgaat. Ook een Peter R. de Vries-achtige programmamaker gaat zich met de zaak bemoeien en een klasgenote vertrouwd Milo al helemaal niet. Als lezer zul je je regelmatig afvragen wie Milo nu eigenlijk is.

Moordvrienden heb ik meegenomen, omdat de psychologie achter een moordpartij op school en de zelfmoord van de dader me intrigeert. Waarom doet iemand zoiets? Zijn er triggers, heeft iemand een geestelijke aandoening of is diegenen een kille berekenende psychopaat?
Met dit verhaal kreeg ik zeker meer dan waar ik om gevraagd had. In een wisselend vertelperspectief kijk je als lezer mee in de hoofden van de belangrijkste personen in het boek. Langzaam vallen de stukjes op zijn plaats en ontvouwd zich een schokkend plaatje. De schrijfster weet op meesterlijke wijze een beklemmend, beangstigend en gruwelijk verhaal te vertellen dat zeker lang bij blijft. Dit boek is absoluut niet voor de fainthearted. Vooral de moord op de kleuter wordt zó beschreven dat het me nog lang in gedachten bleef.
Moordvrienden is een zeer realistisch en actueel boek. Vlot geschreven en door het wisselende vertelperspectief blijft het spannend. Ik raad het iedereen aan, al zal het verhaal blijven spoken, tot lang nadat je het uit hebt.

No Comments

Post a Comment