De boekwinkels hebben vol gestaan met het debuut van Joshua Foer. Een boek waarin hij, een Amerikaanse journalist, zijn belevingen beschrijft van het jaar nadat hij een verslag had gedaan over de Amerikaanse geheugenkampioenschappen.

Geheugen word al sinds het begin van de mensheid gebruikt. Niemand zou zonder zijn geheugen kunnen.
Wat de meeste mensen niet weten is dat een vergeten geheugentechniek is die al werd gebruikt door de oude Grieken om de Illias en de Odysee uit hun hoofd te leren waarmee je, theoretisch gezien, niets meer hoeft te vergeten. 

Joshua Foer vroeg zich af of echt iedereen dit kon en besloot het uit te testen. Hij raakte in contact met een paar van de (enigszins excentrieke) deelnemers van de wedstrijd en zo begon hij zijn weg naar het Amerikaans geheugenkampioenschap.
Hij kreeg les van een van de geheugengrootmeesters, Ed Cooke, en je leest over de ietwat vreemde en meestal grappige manieren hoe Joshua zijn geheugen verbeterd en hoe hij, nog steeds als Journalist, langsgaat bij de mensen met zowel het beste als het slechtste geheugen dat er maar is. 

Zijn schrijfstel is heerlijk, eindelijk eens wat makkelijk weg te lezen non-fictie. Het boek kan binnen een dag of drie uit zonder dat je er moeite voor hoeft te doen, eindelijk eens niet blokken op de feiten die er staan, eindelijk eens geen diagrammen of statistieken bestuderen voordat je iets van het hoofdstuk begrijpt.
In dit boek word de informatie zo subtiel overgedragen dat je niet door hebt dat je leert totdat je jezelf een vraag stelt en het antwoord als vanzelf naar boven komt drijven.

Ik heb het zelf geprobeerd, naar aanleiding van dit boek heb ik besloten om zo snel mogelijk een pakje kaarten (52 speelkaarten) uit mijn hoofd te kunnen leren. Wie verslaat mij (5 minuut 42), Joshua Foer (1 minuut 40) en vervolgens de wereldkampioen (21.19 seconde)?

Het geheugenpaleis / Joshua Foer / Vertaling door Janneke Zwart / Uitgeverij De Bezige Bij / 2011 / 256 pag. / ISBN 9789023442097

No Comments

Post a Comment