Het boek, het boek van Bod Pa, gaat over een jongetje dat in de woestijn woont samen met zijn ouders. Hij is een gewoon jongetje, het enige probleem is dat zijn been blijft breken. Steeds als hij holt of springt, breekt zijn been en kan hij even niets meer doen. Zijn rijke vader heeft al vele sjamanen langs laten komen om te proberen zijn zoon te genezen. Maar geen van allen kon hem helpen.

Als laatste hoop laat zijn vader een oude vriend, Bod Pa, komen. Deze sjamaan is mysterieus, eigenwijs, zelf mank en blind. Bod Pa komt niet alleen naar hun kamp, hij wordt vergezeld door een wolf en een raaf. Iedereen vindt hem vreemd en ook Perregrin, het jongetje, is sceptisch. Bod Pa vertelt rare en vreemde verhalen en heeft de raarste manieren om iemand beter te maken. Zo moet Perregrin een kauw uit een nest halen, waarna Bod Pa de poten van het beest breekt. Hij vertelt dat dit moet, zodat de kauwen ouders helende kruiden gaan zoeken en Perregrin het vogeltje vervolgens moet opeten zodat hij deze kruiden ook binnenkrijgt. Ze komen vaak terug bij de boom, maar nooit horen ze meer iets van het kleine vogeltje. Op het eind blijkt dat deze dood is gegaan en nu verteerd wordt door mieren.

Daarnaast heeft Bod Pa de neiging lange reizen te maken die nergens naar toe voeren. Zo vertrekken ze op een dag naar de wandelende heuvels. Als ze daar eenmaal aangekomen zijn, vertelt Bod Pa dat hij opzoek is naar de niersteen van een draak. Hij haalt een vage grap met Perregrin uit, zodat het lijkt of hij aangevallen wordt door een draak. Ook gaan ze naar de steenwoestijn, waar ze schuilen onder bomen. Daar ontdekt Perregrin dat het breken van zijn been alleen maar leek te gebeuren omdat hij bang was dat het zou gebeuren. Ook vertelt Bod Pa strijders verhalen, want hij is een goede zwaardvechter, zelfs met zijn blindheid. Aan het eind van het verhaal vertrekt Bod Pa weer en Perregrin gaat ook zijn eigen weg in, want hij kan eindelijk doen wat hij altijd wilde.

De eerste hoofdstukken waren moeilijk om door te komen, maar daarna was het juist weer moeilijk om het boek weg te leggen. Het was erg grappig, vooral de verhalen en reacties van Bod Pa. De mysterie maakte het ook nog eens raadselachtig, zodat je wilde weten waarom hij dat zei en dat je verder wilde lezen. Zeker een aanrader voor lezers die van mysterie met een klein beetje humor houden.

In 2005 maakte Smeedwerk in samenwerking met ’t Zwerk en de Gruitpoort te Doetinchem en bewerking van het boek. Eerst in een zaalproductie en later op locatie in de Kruisbergse Bossen bij Doetinchem. Hier een impressie:

Deze recensie is geschreven door Nicky Boesen, 17 jaar, leerling van het Blaise Pascal College in Zaandam.
Het boek van Bod Pa / Anton Quintana / Uitgeverij Querido / 2001 / 291 pag. / ISBN 9789045111605

No Comments

Post a Comment