In het jaar 2044 is de wereld heel wat veranderd. De kloof tussen rijk en arm is meer een ravijn geworden en wie het zich kan veroorloven, spendeert al zijn of haar tijd in OASIS, een enorm online multiplayer waar je alle facetten van het dagelijkse leven én al wat je je maar kan inbeelden kan doen. Wanneer James Halliday, de uitvinder van OASIS, sterft, laat hij een interessante videoboodschap na: de eerste persoon die in OASIS zijn verborgen ‘easter egg’* kan vinden, wint z’n hele fortuin… Onze held van dienst, Wade Watts oftewel Parzival, kan dat fortuin goed gebruiken. Hij is erg arm en woont bij zijn tante in een sloppenwijk. Hij heeft enkel toegang tot OASIS omdat hij daar ook naar school gaat. Kan hij misschien de winnaar worden? Ready, player one?

Ik koos dit boek omdat ik erg graag science-fiction lees en omdat ik het internet boeiend vind. Je weet nooit wat ze nu weer zullen bedenken, dus het universum van Ernest Cline is volgens mij niet eens zo veraf meer. Het boek is erg vlot geschreven, zo’n boek waarvan je denkt: ‘nog één bladzijde en dan stop ik écht’…als het al 2 uur ’s nachts is. Het verhaal is spannend en niet voorspelbaar, maar toch geloofwaardig. Wade is een boeiend hoofdpersonage met veel verschillende facetten, en ook de nevenpersonages zijn goed neergezet. Daarnaast heeft Cline zelf enkele easter eggs verstopt doorheen het boek. Kenners en liefhebbers van oude videogames en de cultuur van de jaren tachtig/negentig zullen enorm veel zaken herkennen. Vaak moest ik glimlachen om de leuke extraatjes. Kortom, een aanrader voor fans van het genre, van videogames en voor wie eens wat anders wil lezen!

Helaas is het boek (voorlopig) enkel in het Engels verschenen.
* een ‘easter egg’ is een verborgen grapje of item of … in een videospelletje. De makers stoppen het er in zodat enkel heel gewiekste spelers ze kunnen vinden.

Deze recensie is geschreven door Annelien Vanessche, ze woont in Kortrijk en is 24 jaar, ze werkt als ICT-Projectmedewerker bij Ondernemerscentra West-Vlaanderen.
Ready Player One / Ernest Cline / Random House / 2011 / 374 pag. / ISBN 9780307887436

No Comments

Post a Comment