Er wordt wel eens gezegd dat de eerste zin van het boek een boek kan maken of breken. De eerste zin moet uitnodigend zijn. Het moet je nieuwsgierig maken, want door een slechte eerste zin stoppen aardig wat mensen met lezen. De eerste zin van het boek Breekijzer is ijzersterk.’Een kortstondige explosie van geluid maakte hem wakker.’ Dit maakt mij nieuwsgierig naar het boek, jou niet?

Breekijzer is een boek van een beginnende boekschrijver, waar ik het met veel mensen mee eens ben, en we gaan nog veel van haar horen. Het boek begint echt heel goed. Misschien een beetje te goed. Het begint met een stuk waarin Sam, de hoofdpersoon, en zijn broertje Lucas een knal horen en later nog een knal. Pa had ma doodgeschoten en daarna zichzelf. Dan ga je twee jaar verder en zit je met Sam op het politie bureau, Sam neemt het zijn vader namelijk niet kwalijk dat hij zichzelf en zijn vrouw heeft doodgeschoten. Nee, hij neemt het de minnaar van zijn moeder kwalijk en Sam had die minnaar even in elkaar geslagen. Sam wil eigenlijk helemaal niets weten van zijn ouders’ dood. Zijn vriendin Sophie wil het juist wel weten, ze wil Sam helpen en gaat daarvoor op onderzoek uit. Dat doet ze terwijl Sam geld verdiend door wat klusjes op te knappen voor een bende… en langzamerhand zijn broertje Lucas erbij betrekt!

Het is een leuk verhaal, maar ik vind dat het eerste hoofdstukje zo spannend en leuk om te lezen, dat je daarna een beetje teleurgesteld verderleest. Het blijft mooi, maar de hoofdstukken druipen af en toe, naar mijn mening, iets te ver af van waar het nu eigenlijk om gaat. Ik kon niet in één stuk doorlezen, omdat het boek net niet genoeg uitnodigde om verder te lezen. Maar als ik dan wéér begon was ik wel weer een stuk verder en werd het steeds spannender en op een gegeven moment was het boek zomaar uit…

In het boek zitten verrassingen waar niemand aan denkt, er worden verbanden gelegd tussen personen die eerst zo onschuldig leken en het verhaal vindt plaats in de juiste tijd… Stel je voor dat dit echt is, dan zouden sommige mensen toch echt een groot probleem hebben!

Deze recensie is geschreven door Kelly Scheffer, scholier van Blaise Pascal College in Zaandam.
Breekijzer / Milou van der Will / Uitgeverij Cargo / 2012 / 336 pag. / ISBN 9789023468851

No Comments

Post a Comment