Het verhaal grijpt je. Alsof je zelf ver van de bewoonde wereld in de wildernis probeert te overleven. Dit is een boek dat je dóór wilt lezen, zonder pauze, net zolang totdat je het uit hebt en dan pas realiseer je je dat je, net als het hoofdpersonage op een cruciaal moment, eigenlijk best trek hebt in een verse boterham met kaas en een dampende kop koffie, omdat je al die tijd verzonken was in het verhaal.

Krakauer’s Into The Wild is een beschrijving van en een onderzoek naar de redenen waarom de toen 22-jarige Chris McCandless, een jongen uit California, er voor kiest om al zijn bezittingen en zijn geliefden achter zich te laten om met een klein beetje voedsel en een magere uitrusting de wildernis in te gaan. Chris heeft van jongs af aan een fascinatie voor literatuur, met name Tolstoy, en natuur, iets wat hem onderscheidt van de meeste jongeren in zijn omgeving. Hij komt uit een redelijk normaal gezin waarin zijn ouders hard werken om een rijk leven te kunnen leiden in California. Chris begint langzamerhand een hekel te krijgen aan het kapitalisme en de, volgens hem, oneerlijke verdeeldheid van geld over de wereld. Hij wil alleen zijn en een plek vinden waar de kapitalistische maatschappij niet is doorgedrongen. Uiteindelijk slijt hij, wanneer hij zo’n twee jaar op reis is, zijn dagen in Alaska, al lezend in natuurboeken en boeken van Tolstoy en met zijn laatste energie al jagend op het minimale aantal dieren dat daar rondloopt. Binnen een korte tijd zwakt hij hier enorm af door te weinig voedsel en uiteindelijk sterft hij door, waarschijnlijk, het eten van een giftige plant.

Krakauer is voor dit “onderzoek” alle details nagegaan: hij voert gesprekken met mensen die Chris onderweg tegengekomen is, hij maakt dezelfde trip naar Alaska (maar dan met andere mensen en meer voedsel en een betere uitrusting), hij bezoekt Chris’ familie, hij onderzoekt de foto’s en het dagboek dat Chris heeft achtergelaten. Dit alles weet Krakauer op een intrigerende wijze vast te leggen en in combinatie met de keuzes van een ietwat vreemde, maar desalniettemin een enorm interessante Amerikaanse jongen is dit een van de meest aangrijpende verhalen dat ik sinds tijden gelezen heb.

Een leuk feit is, is dat het boek verfilmd is. In 2007 heeft Sean Penn een fantastisch goede film weten te maken over de reis van Chris McCandless. Een groot verschil met het boek is, is dat het geen documentairefilm is, waarin alles wordt onderzocht en beschreven, maar een dramafilm waarbij acteurs het leven en de gebeurtenissen van Chris McCandless en de mensen om hem heen nabootsen. Ik heb de film eerder gezien dan dat ik het boek gelezen heb en ik had eerlijk gezegd verwacht dat het boek qua verhaal meer in een dramastijl geschreven zou zijn. Toen bleek dat het een opeenvolging van feiten en gebeurtenissen was over het leven van Chris, moest ik even in het verhaal komen. Toen dit echter het geval was, kon ik het boek niet meer loslaten. Ik was op het moment van lezen zelf op reis in Nepal en had net een trekking door de Himalaya gedaan. Ik ging me afvragen waarom iemand van mijn leeftijd ervoor zou kiezen om alleen door de wildernis te zwerven, ik zou er niet aan moeten denken om dit alleen te hebben gedaan zonder voldoende voedsel en bepakking.

Ook al begreep ik de meeste keuzes van Chris McCandless niet, bij het sluiten van het boek was ik vol verwondering voor mijn leeftijdsgenoot. Hij heeft gedaan wat hij wilde, waarbij hij misschien vaak egoïstisch is geweest, maar hij heeft zijn droom vervuld, iets wat veel mensen niet kunnen zeggen. Krakauer kon dit niet beter uiteenzetten dan hij met dit boek heeft gedaan.

Deze recensie is geschreven door Liv Krake, 22 jaar, student communicatie- en informatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Liv is ook eindredaceur voor “3voor12 Overijssel”.
Into the wild / John Krakauer / Uitgeverij Villard / 224 pag. / 1996 / ISBN 9780385486804

No Comments

Post a Comment