Legend is het eerste boek van schrijfster Marie Lu en valt direct op door zijn blinkende zilveren cover met de tekst en tekening in het goud. Het is een simpele, maar toch wel speciale voorkant. Het boek zelf is opgedeeld in 2 delen en speelt zich af in 2130 in de Republiek Amerika. De republiek bestaat uit enkele sectors, die je zou kunnen vergelijken met de staten. Er zijn 2 hoofdpersonages: Day, wiens naam, naar je later ontdekt, Daniel Altan Wing blijkt te zijn en June Iparis, die ook wel door haar broer Junebug wordt genoemd. Ze leven in de toekomst, maar dat merk je vooral alleen aan June haar leven, Day z’n leven zou je meer kunnen vergelijken met het leven in de middeleeuwen. De straten zijn vuil en stinken en de Pest is ook weer terug. Overal op straat zwerven mensen, vooral veel kinderen, die eten zoeken in afvalcontainers. Er heerst een oorlog tussen de Republiek en de Koloniën, waarover je niet zoveel te weten komt, maar de technologie is vooral bij de wapens uitgebreid.

Het verhaal begint bij Day die samen met Tess, een weeskind dat hij onder zijn hoede heeft, zijn familie aan het bespieden is. Zijn moeder en jongste broer Eden denken dat hij dood is, alleen John, zijn oudere broer, weet dat hij nog leeft. Wanneer de soldaten eindelijk het huis uitkomen en een rood kruis op de voordeur zetten weet hij meteen wat er aan de hand is: iemand van zijn familie heeft de Pest. Maar tot Days verbazing trekken de soldaten nog een rode streep en ziet hij iets dat hij nog nergens heeft zien staan, een driebenig kruis. Maar Daniël is niet zomaar een straatjongen van 15 jaar, hij is de meest gezochte persoon van heel de Republiek. De voornaamste reden dat ze hem niet kunnen vangen is omdat niemand weet hoe hij eruit ziet. Hij staat bekend om zijn stelen, maar ook om nooit iemand te doden.

Het volgende hoofdstuk lezen we voor het eerst over June, zij is ook 15 jaar maar zit al op de universiteit doordat ze de hoogste score ooit op de proef gehaald heeft. De proef is een test die elk kind op de leeftijd van 10 jaar moet doen, deze bepaalt wat het kind verder met zijn leven kan gaan doen. Als je zakt wordt je naar de werkkampen gestuurd, als je hoge punten hebt kun je naar één van de universiteiten gaan. En June was niet zomaar geslaagd, ze had de beste score ooit gehaald: 1500 op 1500 en dat in een recordtijd. Het is dan ook meer dan logisch dat ze haar broer opvolgt en bij het leger gaat. Maar ze overtreedt weeral eens de regels en haar broer Metias moet haar komen halen omdat ze een week geschorst is. Die week moet Metias onverwacht op missie en dat wordt zijn laatste, hij komt oog in oog te staan met Day en sterft door een mes afkomstig van Day.

Dit is het echte begin van het boek, de wegen van de twee 15 jarige zijn gekruist en June begint haar jacht op Day voor wraak. Ze gaat undercover in de Lake-sector, de arme sector waar Day vandaan komt en spoort hem op. Door een illegaal Skitz-gevecht geraakt ze gewond maar wordt gered door Day en Tess die haar verzorgen en onder hun hoede nemen. Alleen weet June niet wie Day is en weten Tess en Day niet wie June is. Ze trekken een paar dagen samen rond en er begint iets te bloeien tussen June en Day, tot ze door haar opmerkzame gedrag ontdekt wie Day is. De wraakgevoelens zitten echt zó diep dat ze hem verraadt. In het vervolg wordt de moeder van Day doodgeschoten en hijzelf wordt opgesloten tot de Republiek beslist wat ze met hem gaan doen: de doodstraf. June is boos op Day maar voelt zich ook schuldig en wanneer Day haar een paar dagen voor zijn doodvonnis vertelt dat de werkkampen niet bestaan en de republiek proeven doet op de kinderen gaat June op onderzoek uit.

Doordat het boek uit twee zó verschillende standpunten geschreven is, kom je direct veel te weten over de wereld van de twee tieners. June leeft in een mooi appartement en heeft geld genoeg, bij haar lees je vooral over het leger en de Republiek zelf. Bij Day lees je over het arme leven dat bestaat uit vluchten, stelen om te overleven en schuilen bij slecht weer. Van het moment dat ze elkaar ontmoeten heb je een paar keer dat je hetzelfde moment leest, een keer door Days ogen, de andere keer door die van June. Het speciale hieraan is dat de gedachtes zo anders zijn dat het een totaal ander stuk lijkt. Ik vind het een leuk boek, goed geschreven en een interessante inhoud. Maar het verhaal is toch niet een van mijn favorieten. Er wordt naar mijn smaak te weinig verteld over de Koloniën, noch over het ontstaan van de Republiek, waardoor je toch wel een groot deel van de geschiedenis mist. Dat vind ik wel jammer…

Deze recensie is geschreven door Hanne Hoydonckx, 15 jaar, leerling aan het Pius X College te Tessenderlo.
Legend / Marie Lu / Vertaald door Sofia Engelsman / Uitgeverij Gottmer / 2012 / 320 pag. / ISBN 9789025751173

No Comments

Post a Comment