Truth or Dare, waarschijnlijk een spel dat iedereen wel eens met zijn of haar klasgenoten gespeeld heeft en waar waarschijnlijk niet iedereen altijd even blij mee was. Net als Eveline Dijkman, 13 jaar en nog nooit gezoend. Haar zoen-dare voert ze niet uit. En als je je dare niet uitvoert, dan moet er maar een nieuwe komen. Dat is de reden dat het klasgenootje van Eveline haar glaasje laat draaien, geesten laat oproepen. Uiteraard zonder te weten dat dit voor Eveline grote gevolgen zal hebben. Door deze dare verandert haar hele leven. Ze ziet vreemde dingen, door nieuwe ogen, leert nieuwe mensen kennen, waarvan niet iedereen even aardig is en ze leert zichzelf ook opnieuw kennen. Ze blijkt niet degene te zijn die ze denkt dat ze is en moet zich door gevaarlijke gebeurtenissen heen vechten, om dan misschien uiteindelijk haar eerste zoen te krijgen?

Het verhaal komt snel op gang doordat gelijk de scène waarin Eveline glaasje moet draaien zich afspeelt. Er gebeuren dingen die écht eng en ontzettend spannend zijn. Eveline moet mysteries oplossen en confrontaties aangaan die je mee kan beleven door de prettige, vlotte en duidelijke schrijfstijl van Alexandra Penrhyn Lowe. Zij heeft de personages, waaronder Evelines beste vriendin Cleo, goed uitgewerkt waardoor je aan het eind van het verhaal het idee hebt dat je ze hebt leren kennen.

Sevenster van Alexandra Penrhyn Lowe, het eerste boek uit de serie De laatste Wachter, wordt aangeprezen als de nieuwe YA-sensatie. Move over Harry Potter en Stephenie Meyer wordt er zelfs gezegd. Dat is wel een hele grote belofte aan een mega Harry Potter-fan, dus ik was erg benieuwd. Of het YA is, vind ik erg twijfelachtig. Eveline en Cleo zijn dertien jaar oud, wat je (vooral aan Cleo) merkt in de manier van converseren. Aangezien de lezers uit de doelgroep vaak wat jonger zijn dan de personages, is Sevenster naar mijn mening niet echt een YA. Dit vond ik erg jammer omdat ik een verhaal verwachtte dat voor jongeren tussen de vijftien en vijfentwintig jaar zou zijn. Het is wel een erg spannend en intrigerend boek, de laatste scène laat je balen dat het volgende boek er nog niet is.

Uiteindelijk denk ik dat Sevenster meer een boek voor stoere jongens en meiden is die net van de basisschool komen dan voor jongeren tussen de 15 en 25 jaar, maar dat neemt niet weg dat het een goed geschreven en fijn om te lezen boek is.

Deze recensie is geschreven door Daisy Bakker, 22 jaar, student Media Informatie & Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam
Sevenster / Alexandra Penrhyn Lowe / A.W. Bruna Uitgevers / 2012 / 335 pag. / ISBN 9789400501027

No Comments

Post a Comment