De jonge journalist Sam Coorenvaar vertrekt naar Berlijn om daar het culturele nieuws te verslaan voor een Nederlandse krant. Haar collega Jur maakt haar wegwijs in de stad. Ze zijn goede vrienden en Sam ontdekt dat hij werkt aan een grote primeur. Als Jur verongelukt, gaat Sam verder met waar hij gebleven was en ontdekt ze dat hij misschien met opzet om het leven is gebracht.

Dit klinkt spannend en dat is het op zich ook wel. Alleen wanneer een flaptekst vertelt dat het over een jonge journalist gaat, dan denk ik aan iemand van ergens in de twintig. Ik ga er dan vanuit dat ik me met Sam kan identificeren, ook al ben ik geen journalist en houd ik niet van onderzoek. Maar vaak dacht ik; stel je niet zo aan Sam Coorenvaar! Halverwege het boek kwam ik erachter dat Sam zesendertig is en dat plaats alles in een ander daglicht. Ok, het blijft nog steeds een miepje, maar ik begrijp haar keuzes en opmerkingen beter. Feit blijft dat het boek soms een beetje preuts en truttig uit de hoek komt. Het verhaal is spannend en het plot is ook best verrassend. Alleen de dialogen die Sam voert en de gedachtes die door haar hoofd spoken… Dan heb je toch wel door dat het niet iemand is van je eigen leeftijd. Niet erg, maar heel boek ademt iets uit waar ik niet zoveel mee kan. Volgens mij ben ik met mijn vierentwintig jaar de doelgroep niet. Ik denk dat mijn moeder en mijn tantes meer in de buurt komen.

En daarmee wil ik echt niet zeggen dat het boek niet leuk is om te lezen! Er gebeuren spannende dingen en dat het verhaal zich in Berlijn afspeelt is ook hartstikke leuk. Graag zou ik nu de trein instappen om een week of langer in Berlijn rond te struinen. Marjolijn Uitzinger schrijft leuk over fijne restaurants, zonnige Biergartens en over wijken waar je als toerist waarschijnlijk niet komt, maar die nu toch aantrekkelijk worden. Daarnaast kom je ook nog veel te weten over de Duitse cultuur en de Stasi. Dus voor wie Das Leben der Anderen een interessante film vond, is dit misschien ook leuk.

Mijn advies: geef het als cadeau aan je moeder. Dan heb je op vakantie, wanneer je door al je boeken heen bent, nog een leuk boek om te lezen. O, en mocht de Stasi nou je interesse gewekt hebben. Kijk dan dus zeker naar Das Leben der Anderen.

Deze recensie is geschreven door Marieke van Zoelen, 24 jaar, student aan de Hogeschool van Amsterdam
Een fatale primeur / Marjolijn Uitzinger / Uitgeverij De Geus / 2012 / 288 pag. / ISNB 9789044523683

No Comments

Post a Comment