Vloekwerkers: mensen die de macht hebben om met slechts één vingeraanraking emoties, herinneringen, geluk of zelfs een heel leven te manipuleren.
Cassel is een jongen van zeventien en komt uit een familie van vloekwerkers; bedriegers en oplichters. Cassel is zelf geen vloekwerker, wat hem een beetje het buitenbeentje maakt.

Het verhaal begint op het dak het leerlingenhuis, het is midden in de nacht en Cassel staat er op blote voeten. ‘Ik kan me niet herinneren dat ik de trap op ben geklommen naar het dak. Ik weet niet eens hoe ik hier terecht ben gekomen, en dat is een probleem, want ik moet ook weer naar beneden, het liefst zonder het leven erbij in te schieten’ ‘Ik probeer mijn evenwicht te bewaren, maar dan ga ik onderuit’.

Cassel komt er verder zonder kleerscheuren vanaf, maar moet onmiddellijk op gesprek komen bij decaan Wharton. Die vind het maar een vreemd verhaal als Cassel hem vertelt dat hij slaapwandelde, en dat een witte kat hem vertelde het dak op te gaan. Hij wordt geschorst van school, dit is wat vreemd want hij kan er niet veel aan doen dat hij slaapwandelde, en gaat een tijdje bij zijn opa in huis wonen. Zijn vader is overleden en zijn moeder zit in de gevangenis voor zwendelarij.

Het boek begint leuk, je denkt er vanaf bladzijde één meteen in te zitten: Cassel die op een gebouw staat, iets over slaapwandelen en een kostschool. Maar dit gevoel gaat na een tijdje weer weg, er gebeurt niet veel spannends of nieuws. Het gaat over de vloekwerk, wat verboden is, over de beruchte familie Zacharov en over Lila. Cassels beste vriendin die hij drie jaar geleden vermoord heeft…

Vaak vroeg ik bij mezelf af wat voor soort boek het nou was, of wat ik er van moest verwachten. Je zou kunnen denken dat dat iets positiefs is; dat je door moet lezen om te weten  wat er gaat gebeuren. Maar dat was niet zo bij dit boek, het was gewoon lastig te plaatsen. Erg spannend was het niet, en ook niet erg mooi geschreven.

Wanneer echter alles in een keer omslaat, wanneer blijkt dat Cassel niet zozeer het kleine broertje en buitenbeentje is maar eigenlijk het aller belangrijkst is en je als lezer niet meer weet wie je vertrouwen kan wordt het goed. Het wordt spannend, je blijft door lezen en je blijft je verbazen.

Geen vervolg deel voor mij, maar voor hen die twijfelen of ze dit boek moeten lezen: Dan toch zeker een aanrader!

Holly Black / Vertaald door: Ineke Lenting / 2011 / 336 pag./ Uitgeverij: Van Goor / ISBN 9789047517009

No Comments

Post a Comment