Stel je voor: je woont in een beveiligde wereld waar niets reëel is. Alles is voorgeprogrammeerd en perfect; er is geen pijn en geen angst. Welkom in de wereld van Aria. Samen met haar vrienden en moeder woont ze in een Bolster, een grote overkoepelde ruimte die door verschillende servicekoepels wordt bevoorraad van voedsel, water en zuurstof. Buiten de koepels bevindt zich de werkelijke wereld. In deze wereld wonen de Uitlanders of Wildlingen. Ze leven in stammen en kunnen enkel overleven door middel van jacht.
Wanneer Aria en haar vrienden zich in één van de servicekoepels begeven, gebeurt er iets verschrikkelijks. Haar beste vriendin en twee andere jongens komen om in een brand. Aria wordt net op tijd gered door… een Wildling.
Ze krijgt onmiddellijk de schuld van de brand en wordt als straf buiten de veilige koepels gezet. Ze heeft geen contact meer met haar moeder of andere mensen binnen de Bolster. Aria houdt het niet lang uit in de Wildernis, totdat ze opnieuw de Wildling tegenkomt…

In het begin had ik er moeite mee om in het verhaal te stappen. Het verhaal begon onmiddellijk met vijf verschillende personages, een aantal plaatsnamen en andere voorwerpen die mij volledig onbekend waren. Maar naarmate het verhaal vorderde, kon ik het boek gewoon niet meer wegleggen.
Het verhaal wordt verteld vanuit twee standpunten,twee verschillende personages. Dat zorgt ervoor dat je elke gebeurtenis op twee totaal verschillende manieren mag en kan bekijken. Heel leuk!
Op de cover van het boek stond ‘Voor liefhebbers van de hongerspelen’. Daar ben ik het deels mee eens. Elk boek heeft een eigen verhaal met zijn eigen personages en is dus op zijn eigen manier ‘apart’. Maar voor diegene die de Hongerspelen hebben gelezen: jullie zullen heel vaak een link leggen met Katniss en Peta!
De personages van Veronica Rossi zijn realistisch en onvergetelijk. Hun specifieke karaktertrekken komen heel duidelijk naar voren en worden prachtig weergegeven. Ook de schrijfstijl in Een wereld zonder hemel laat niets te wensen over.

Voor mensen die opzoek zijn naar een uitdagend en meeslepend avontuur of die gewoon eens iets totaal anders willen lezen, sprint naar de bibliotheek of een boekhandel en maak een paar uurtjes vrij. Je leest hem in één adem uit. Knappe prestatie van de auteur!

Deze recensie is geschreven door gastblogster Valerie Vaes.

No Comments

Post a Comment