Eind 16de eeuw in Antwerpen. Gitte Niemandsdochter staat op het schavot. De dood staart haar in de ogen, nog enkele seconden en dan zal alles voorbij zijn. Toen Gitte 5 jaar was, werd ze door haar moeder achtergelaten bij een weeshuis in Antwerpen, want het werd haar moeder te lastig om te zorgen voor haar dochter én de gezelschapsdame van de plaatselijke kroeg te spelen. In het weeshuis werd Gitte meerdere keren geslagen door de eigenaar van het weeshuis tot de leeftijd waarop ze een huishouden kon beheren. Het besef dringt al gauw door dat Gitte haar mannetje moet leren staan als ze wil overleven, maar ondertussen droomt ze over haar Spaanse vader, hertog van Almendraje, die niets afweet van Gitte’s bestaan en van wie ze enkel een ketting heeft.

De meeste meisjes uit het maagdenhuis worden verkocht als dienstmeid voor rijke Antwerpse families, maar voor Gitte vindt de eigenaar van het weeshuis geen passende familie. Als ze dertien is, wordt ze verkocht aan een oplichter die met nepmedicijnen rondtrekt. Ze wordt opgeleid om te stelen en te bedriegen. Twee zaken die haar trouwens in de rest van het boek nog goed van pas zullen komen. Foutloos stelen kan Gitte nog niet. Daardoor wordt ze een keer betrapt en veroordeeld tot de galg. Gitte zal nu dus ook nooit meer de kans krijgen om geldbeurzen te stelen of bij mensen in te breken samen met haar kompaan Karel de Kerkpisser.

In een beangstigende scène wordt ze van de dood gered. Men ziet in dat dit ter dood veroordeelde kind met een invloedrijke en bekende Spaanse vader wel eens nuttig kan zijn om bij de vijand te spioneren. Gitte wordt naar Spanje gezonden om er staatsgeheimen te achterhalen en landkaarten te stelen. Maar het brandmerk op haar schouder herinnert haar wat ze is voor haar stadsgenoten: een galgenmeid, het leven niet waard.

Galgenmeid bevat alles wat een historische roman moet hebben: humor, drama, spanning, liefde en dát alles samen met historische gebeurtenissen. Gitte’s karakter en manier van denken worden duidelijk beschreven, ze is een sterk personage dat zelfs na al haar tegenslagen moedig blijft. Het is een spannend verhaal door de verschillende en plotse wendingen die er in aanwezig zijn. De verhaallijn vind ik goed in elkaar zitten, want het verhaal zou zeker, in het verleden weliswaar, echt gebeurd kunnen zijn. Hoewel dit boek ongeveer zo’n 500 pagina’s telt, heb ik hem in 2 dagen uitgelezen. Een absolute aanrader dus!

Deze recensie is geschreven door Lina Verluyten, 15 jaar, scholier aan het Pius X College te Tessenderlo
Galgenmeid / Jean-Claude Van Rijckeghem en Pat Van Beirs / Uitgeverij Manteau / 2010 / 496 pag. / ISBN 9789022323663

No Comments

Post a Comment