Het idee an sich is best prima: een jongen genaamd Sylvester van slechts zeventien jaar krijgt te horen dat hij een hersentumor heeft en nog maar 40 niezen te leven heeft. Bij elke nies is zijn dood weer een stapje dichterbij. Hij wil voordat hij doodgaat nog iets geniaals doen, iets wat hem onsterfelijk maakt: Hij wil de grootste seriemoordenaar worden die Amsterdam ooit heeft gekend. Hij wil Zwarte Sylvester zijn. De jongen vraagt zijn vader hem hierbij te helpen. Best vreemd, maar zijn vader stemt toe. Papa heeft alles over voor zijn liefhebbende zoon die op sterven ligt. In 40 hoofdstukken, ze lopen af van 40 naar nul, symbolisch voor het aantal niezen van Sylvester, wil hij tot 28 moorden komen. Dan kan hij gelukkig sterven als Zwarte Sylvester, in het Amsterdamse nieuws ook wel “Het monster van Mokum” genoemd.

De uitwerking van het verhaal heeft Worthy echter iets minder treffend gedaan. Waar ik zijn vorige roman en tevens debuut James Worthy persoonlijk een fantastisch boek vond met hilarische dialogen en een vermakend verhaal, vind ik Zwarte Sylvester na de eerste 30 bladzijden al eentonig worden. Bijna vanaf het begin van het boek roeit Zwarte Sylvester half Amsterdam uit, wel op de meest originele manieren, maar na tien moorden weet je het wel: Zwarte Sylvester is een harde en doodt zonder enige gene de een na de andere Amsterdammer. Weliswaar de ene op een nog gruwelijkere manier dan de ander.

Worthy weet gelukkig qua schrijfstijl wel goed te vermaken. Het boek leest lekker vlot weg, ik had hem binnen een dag uit. Daarnaast is Worthy een echte speler met taal. De woordkeuze en zinsopbouw in meerdere delen van het boek zijn meesterlijk te noemen. Een van de aangrijpende stukken van het boek vind ik: “Lieve oma, je bent een beetje vergeetachtig, dus ik schrijf maar even op wie je bent. Je bent de godin van het draadjesvlees en de beste Rummikubspeelster die ik ken. Bedankt voor de pepermuntjes, de koetjesrepen en alle prachtige dagen die we deelden op volkstuincomplex Waterland te Almere Haven. Ik heb je lief.”, wat een stuk uit het dankwoord is. Er overlijden veel mensen in het boek, maar het is allemaal te onwerkelijk waardoor ik een stuk uit het dankwoord nog aangrijpender vind dan de inhoud van het boek.

Zwarte Sylvester is een prima boek voor degenen die gemakkelijk en snel een fantasierijk verhaal willen lezen voor in de vakantie, maar wees voorbereid wanneer je het debuut James Worthy reeds gelezen hebt en hoge verwachtingen hebt. Het is vermaak voor een dag en daar blijft het bij.

Deze recensie is geschreven door Liv Krake, 22 jaar, Liv is tekstschrijver bij Textbroker Nederland
Zwarte Sylvester / James Worthy / Lebowski Achievers / 185 pagina’s / 2012 / ISBN: 9048812615

No Comments

Post a Comment