Als ik zei dat ik dat boek aan het lezen was, kreeg ik uiteraard commentaar over zijn vorige boek. Al moet ik beschaamd vertellen dat ik die niet gelezen heb, ik weet natuurlijk wel waar hij over gaat. Ik verwachtte grof taalgebruik, sex en bloed. Dat bleek waar, maar het was niet het enige.

Sylvester is zeventien als hij hoort dat hij door een hersentumor nog veertig niezen te leven heeft. Maar dat hij doodgaat is niet Sylvesters grootste probleem, dat hij vergeten zal worden wel. Hij wil er nog iets van maken, tijdens die laatste veertig niezen, en daarom helpt zijn vader hem om de grootste seriemoordenaar aller tijden te worden: Zwarte Sylvester, Het Monster van Mokum.

Een verhaal met bloed, de meest absurde moorden, een eeuwige liefde die binnen twee dagen ingeruild wordt en totaal onrealistische gebeurtenissen. En toch is het een prachtig boek. De zinnen die James Worthy maakt en de manier waarop hij dingen beschrijft zijn knap, snel, humoristisch en bijzonder. Vergelijkingen die ik zelf nooit zou kunnen bedenken en reacties die naar mijn mening van ontzettende slimheid getuigen zorgen ervoor dat je de absurditeit van het daadwerkelijke verhaal soms vergeet.

Het is naar, gek, vies en belachelijk, maar voor iedereen die van mooie zinnen houdt is dit een echte aanrader. En probeer het maar eens droog te houden bij zijn dankwoord.

Deze recensie is geschreven door Daisy Bakker, 22 jaar, student Media Informatie & Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Check ook onze andere recensie over Zwarte Sylvester, geschreven door Liv Krake.
Zwarte Sylvester / James Worthy / Lebowski Achievers / 185 pagina’s / 2012 / ISBN: 9048812615

No Comments

Post a Comment