We bevinden ons in het futuristisch Londen, dat zwaar lijdt onder een wereldwijde oliecrisis. Er ontstaan twee bevolkingsgroepen: Citizen (Burgers) en Outsiders. Als je je braaf aan de regels houdt, zeventig uur per week werkt en je voor de rest gedeisd houdt, ben je een doodnormale Burger en heb je niet onmiddellijk iets te vrezen van de Kozakken of andere gewapende mensen. Maar wil je je eigen leven leiden, zelf beslissen wat je doet en freerunnen? Dan ben je een echte Outsider en houdt je vol tot het bittere eind. Een oorlog tussen deze twee totaal verschillende groepen was onvermijdelijk.
Hunter is een doodnormale Citizen die zich meestal netjes gedraagt. Meestal… Want hij is waarschijnlijk de enige Burger die het in zijn hoofd haalt om op gebouwen te klimmen en van dak naar dak te springen. Zelfs zijn beste vriend Leo vindt het freerunnen veel te gevaarlijk voor een Citizen. Wanneer Hunter op een van zijn uitjes het Outsidersmeisje Uma ontmoet, neemt zijn leven een onverwachte wending. Niet alleen is hij getuige van een moord, hij raakt ook in het bezit van een geheimzinnig doosje. Een doosje dat, volgens Uma en alle andere Outsiders, nooit in handen van het leger mag vallen. En voor Hunter het goed en wel beseft, raakt hij verstrikt in een web van moord, verraad, geweld en liefde…

Net zoals in Saci Lloyds andere boeken nemen de personages ons mee op sleeptouw door een meeslepend en aangrijpend verhaal. Mede dankzij haar vlotte schrijfstijl, zit je vanaf de eerste bladzijde in het verhaal en is het heel moeilijk om het boek weg te leggen. Terwijl ik aan het lezen was, herkende ik er verschillende andere boeken in. Op sommige momenten ontdek je een liefde tussen Hunter en Uma die me deed denken aan Katniss en Peta uit De Hongerspelen. Hoe Lloyd de eenvoud van het leven van de Outsiders combineert met de hoogontwikkelde technologie en virtuele werelden die ze gebruiken, herinnerde me aan Een wereld zonder hemel. En zo vond ik nog wel een paar dingen terug. Maar de apartheid van dit boek zit in de manier waarop de auteur zoveel verschillende ideeën samen weet te brengen zonder te overdrijven. Haat en liefde, angst en vertrouwen en humor en realiteit zijn totaal verschillende dingen, maar komen allemaal tot hun recht in dit fantastische verhaal. Het lijkt wel of de auteur ook hier weer een boodschap naar voren schuift; wij zijn en blijven afhankelijk van technologie en brandstoffen.

Kortom, F*ck The System is een onvoorspelbaar en origineel verhaal dat boordevol zit met grappige conversaties en geweldige personages. Het is gewoon ongelooflijk en één van de beste boeken die ik ooit gelezen heb!

Deze recensie is geschreven door Valérie Vaes, 15 jaar, scholier aan het Pius X Collge Tessenderlo
F*ck the system / Saci Lloyd / vertaald door Lies Lavrijsen / Uitgeverij Manteau / 2012 / 352 pag. / ISBN 9789022327418

No Comments

Post a Comment