Met Muijs is anders dan alle andere boeken; geen langdradige gesprekken, geen ruzies of vreugdevolle gebeurtenissen. Nee, alles gebeurt vanuit en in het hoofd van de veertienjarige Floo. Er komt een briefje door de brievenbus; ‘Ik wil je zien’ Er stond de naam van de vriend van mijn ouders. Er stond zijn telefoonnummer. Muijs is zesenveertig en al jaren goed bevriend met Floo’s ouders. Maar nu wil hij contact met Floo, wat hem ook lukt.

Het aparte aan Met Muijs is dat er nauwelijks in gesproken wordt, eigenlijk wordt er nauwelijks echt een verhaal verteld. Maar toch weet auteur Frederique Schut 190 pagina’s vol te schrijven. En achteraf, wanneer ik me het verhaal weer probeer te herinneren, gebeuren er toch best wat dingen: Floo wordt bemind door de veel oudere Muijs; ze spreken af; Floo wordt onzekerder als Muijs wanneer ze in bed liggen haar ‘vetrolletje’ vastpakt; ze begint zich zorgen te maken over haar gewicht en komt zo in een anorexia fase terecht. Ook houdt ze een boekje bij waar ze elke keer dat ze een leugen vertelt aan haar ouders een streepje zet, voor elke leugen één. Dan is er ook nog Floo’s enige vriendin, waar af en toe een paar regels aan besteed wordt. Het enige wat we weten is dat Floo’s vriendin weet van Floo’s relatie met Muijs en dat ze een enorm litteken op haar wang heeft. Op een gegeven moment (de reden waarom is niet erg duidelijk) wil Floo ook zo’n litteken; en daar zorgt ze ook voor.

Mijn gevoelens over dit boek zijn enorm dubbel; tijdens het lezen had ik niet het idee dat ik echt iets aan het lezen was.. Want over het algemeen gaat het over de vreemde hersenkronkels van een pubermeisje. Veel feiten komen we niet te weten, en soms is het ook wat ongeloofwaardig. Floo spreekt elke dag af met Muijs, gaat met hem op vakantie en haar ouders hebben niks door… Aan de andere kant (toen ik het boek voor de tweede keer gelezen had binnen 3 dagen) was het af en toe ook wel grappig; en besefte ik dat het ook wel een heel filosofisch boek is. De zinnen zijn vreemd, evenals de gebeurtenissen. Want hoe zit het met de man die haar klem liep in het steegje… of haar vriendin die ze wil opsluiten in een kooi?

Al met al een boek dat ik niet snel zal vergeten. Het is absoluut een aanrader, maar je hoeft er niet veel tijd voor te nemen. Gewoon een paar uurtjes op je zondagmiddag voor vrij maken en je leest het zo uit. Met Muijs, over Floo en haar vriend met de gerimpelde handen en sterke schouders. Maar is het liefde of een vlucht?

Met Muijs / Frederique Schut / Uitgeverij Atlas/Contact / 2012 / 224 pag. / ISBN 9789025438234

No Comments

Post a Comment