Het dubbelleven van Cassiel Roadnight is het vierde boek van Jenny Valentine. Haar boeken hebben een totaal verschillend thema, maar gaan wel steeds over opgroeiende tieners. Dit verhaal speelt zich af in haar thuisstad Hay-on-Wye. Jenny Valentine is in haar jeugd om de twee jaar verhuisd. Ze studeerde Engelse literatuur en heeft veel verschillende banen gehad. Ze is getrouwd met een singer/songwriter en heeft twee kinderen. Haar debuut Op zoek naar Violet Park werd bekroond met de Guardian Children’s Fiction Prize.

Chap is 16, woont in een opvangtehuis en heeft met iedereen problemen. Hij vindt zijn leven waardeloos en aan de toekomst wil hij al helemaal niet denken. Maar als Bureau Jeugdzorg op de stoep staat en in Chap de al twee jaar vermiste Cassiel Roadnight herkent, neemt zijn leven een wel heel rare wending. Chap, die denkt dat hij toch niets te verliezen heeft, besluit de identiteit van de vermiste jongen aan te nemen. De familie van Cassiel onthaalt Chap als de verloren zoon, en hij is blij eindelijk een thuis en familie te hebben. Waar hij alleen niet op heeft gerekend zijn de spoken uit zijn eigen én Cassiels verleden…

Het verhaal wordt volledig verteld uit het standpunt van Chap en bevat naast het heden ook fragmenten uit het verleden van Chap. Naast het personage van Chap/Cassiel, heb je ook nog Cassiels broer: Frank. Hij brengt geld binnen met zijn louche zaken. Hij speelt een belangrijke rol in het verhaal. In Cassiels familie heb je ook Edie: Cassiels zus, en Helen: Cassiels moeder. Ze zijn blij met de terugkeer van hun broer en zoon. Maar ze vinden al gauw dat hij hem anders gedraagt. Over de mama komen we verder niet zoveel te weten. Edie trekt veel op met haar teruggevonden broer. Dan is er ook nog Floyd een jongen uit het dorp. Iemand die in Cassiels leven niet erg aanwezig was. Maar doordat Chap hem ondervraagt over de verdwijning van Cassiel (Floyd is immers de laatste die Cassiel levend zou gezien hebben) worden hij en Floyd toch goeie vrienden. En dit zeer tegen de zin van Edie en Helen.

Er zit een zekere spanning in het boek. Waardoor je gestimuleerd wordt om door te lezen. Je wil weten wat er met de echte Cassiel is gebeurt en of Chap in zijn nieuwe gezin kan blijven. Als ik de vier boeken van Jenny Valentine mag rangschikken komt dit op de tweede plaats, na Op zoek naar Violet Park.

Deze recensie is geschreven door Anna Coppieters, 17 jaar, scholier aan het Sint-Lodewijkscollege in Lokeren.
Het dubbelleven van Cassiel Roadnight / Jenny Valentine / Vertaling: Jenny de Jonge / Uitgeverij Moon / 2010 / 240 pag. / ISBN 9789048808953

No Comments

Post a Comment