Ruta Sepetys is geboren in Michigan en woont nu met haar familie in Nashville in de Amerikaanse staat Tennessee. Ze is de dochter van een Litouwse vluchteling en is altijd geïnteresseerd geweest in haar Litouwse verleden. Litouwen, Letland en Estland verdwenen in 1941 van de kaart en verschenen in 1991 er pas weer op. In dit boek geeft Ruta de honderdduizenden mensen die tijdens Stalins schrikbewind hun leven verloren weer een stem. Schaduwliefde is haar debuutroman. Het idee voor dit boek ontstond na een bezoek aan haar familie in Litouwen. Sepetys heeft uitgebreide research gedaan voor dit boek. Ze heeft zich zelfs, samen met een groep Letse studenten, een weekend laten opsluiten in een simulatie van een Russisch strafkamp.

Het is 1941 en de vijftienjarige Lina is toegelaten tot de kunstacademie. Ze maakt zich op voor haar eerste afspraakjes met jongens en alles wat de zomer nog meer te bieden geeft. Maar die ene nacht komt de Sovjetpolitie haar huis binnenvallen. Ze sturen haar vader naar de gevangenis en deporteren Lina samen met haar broertje en haar moeder naar Siberië.

De onbevreesde Lina vecht in het kamp voor haar leven en neemt zich voor haar familie en ontelbare lotgenoten te eren. Hiervoor wendt ze haar talent aan en ze legt de gruwelijke ervaringen vast in tekeningen en op schrift. Wanneer Lina besluit haar tekeningen uit het kamp te smokkelen, riskeert zij haar leven. Zal ze haar vader in de gevangenis kunnen bereiken? Zullen Lina, Jonas en hun moeder het kamp overleven?

Het boek volgt niet alleen het verhaal van Lina en haar familie. Je komt ook meer te weten over de mede gedeporteerden. Telkens iemand sterft leer je een nieuw personage kennen en wat ze meemaken op weg naar en in de kampen. In deze kampen moesten ze proberen zo zelfvoorzienend mogelijk te leven. Je krijgt ook een beeld van de samenhorigheid van de gedeporteerden, zo helpen ze elkaar bij ziekte en verdriet, maar ook in het opzetten van smokkelroutes en het samenkomen op bijzondere dagen.

Schaduwliefde is een meeslepende oorlogsroman geschreven vanuit de ik-persoon. Hij beneemt je de adem vanaf de eerste pagina, verovert je hart elke keer opnieuw en laat je de wonderlijke kracht zien van de menselijke geest en het uithoudingsvermogen.

Deze recensie is geschreven door Anna Coppieters, 17 jaar, scholier aan het Sint-Lodewijkscollege in Lokeren.
Schaduwliefde / Ruta Sepetys / vertaald door Michèle Bernard / Uitgeverij Moon / 2011 / 268 pag. / ISBN 9789048809011

No Comments

Post a Comment