Het eerste wat mij opviel toen ik begon in Een Rijk Alleen was de schrijfstijl. De wereld bekeken vanuit de ogen van een kind, beschreven met korte en simpele zinnen. Dit kind is Mos Lupin. Een jongen die een vrijwel perfecte jeugd heeft. Hij speelt veel samen met zijn broer Beer die in het eerste hoofdstuk werd geïntroduceerd. Naast Beer werden er nog tal van familieleden genoemd in datzelfde hoofdstuk wat mij lichtelijk deed denken aan een ander boek, namelijk Rumeiland van Simon Vestdijk. Ook in dit boek werd de hele stamboom uitgeplozen in het eerste hoofdstuk. Ikzelf vind dat geen fijne intro, aangezien je na het hoofdstuk gelezen te hebben het gevoel kan hebben dat je het niet goed of intensief genoeg gelezen hebt, omdat je niet meer weet wie nou de tante van wie was of welke namen nou van moeders’ kant kwamen, om zo maar even een voorbeeld te geven.

Naarmate het boek vordert wordt het leventje van Mos steeds minder rooskleurig en dat merk je ook aan zijn kijk op het leven. De schrijfwijze verandert mee met de volwassenwording van Mos. Ik vond het nu een stuk fijner om te lezen op de een of andere manier. De tegenslagen en mislukkingen werden met de hoofdstukken erger (waar ik niet te veel over wil vertellen) waarna hij uiteindelijk vertrekt naar de Filipijnen. Opnieuw kwamen er weer een aantal personages bij die helaas niet allemaal goed zijn uitgewerkt. Mooi vond ik de denkwijze van Mos als hij steeds terugdenkt aan zijn leven in Amsterdam. Boeken waarin de scenes zich op meerdere plekken in de wereld afspelen, vind ik zelf altijd veel interessanter om te lezen, omdat je dan goed zelf je eigen beeld kan creëren van een bepaald land. Dit kan ook in dit gedeelte van het boek.

Net als veel andere debuutschrijvers heeft Niels Gerson Lohman geschreven over een personage dat begint als een kind en eindigt als een volwassen persoon. Toch ben ik niet heel enthousiast over Een Rijk Alleen. Het was zeker fijn leesvoer voor de vakantie en iedereen die zich het verhaal aanspreekt moet het ook zeker lezen, maar het onderwerp was misschien toch iets minder geschikt voor mij. Lohman kan schrijven, dus ik ben wel benieuwd naar zijn volgende romans.

Darren den Boer , 19 jaar, student Theater- Film- en Televisiewetenschappen aan Universiteit Utrecht
Een Rijk Alleen / Niels Gerson Lohman / Uitgeverij Nijgh & van Ditmar / 206 blz. / 2012 / ISBN 9789038894645

No Comments

Post a Comment