Het verhaal begint gelijk al heftig als je het verleden van de hoofdpersoon Shelley leert kennen. Er gebeurt iets zo erg, dat zij en haar moeder zich volledig afsluiten van de wereld in een huisje op het platteland. Hier hopen ze hun problemen achter zich te laten, en veilig te kunnen leven. Al snel blijkt dat niet zo te kunnen, en ze worden gedwongen dingen te doen die ze niet voor mogelijk hadden gehouden.

Doordat het boek snel begint met Shelley’s verleden, is het eerste deel van het verhaal in hun nieuwe huis in verhouding bijna saai. Toch voegt het iets belangrijks toe aan het verhaal, want net op het moment dat alles goed lijkt te komen, en Shelley en haar moeder zich echt veilig voelen, wordt hun leven verstoort. Daarna blijft het boek spannend en bijna eng tot het einde, en moet je het in een ruk uitlezen.

Wat ik opvallend mooi vond aan het verhaal is de geleidelijke manier waarop Shelley veranderd. Langzaam maar zeker verandert ze van een muis, zoals ze zichzelf noemt, naar heel iemand anders. Dit wordt zo handig gedaan dat je nauwelijks beseft dat ze verandert, tot aan het eind van het boek. Ook haar moeder verandert zo geleidelijk dat het natuurlijk en geloofwaardig overkomt.

Dit boek zal je niet zomaar vergeten nadat je het gelezen hebt. Het is dan ook vooral geen luchtig vakantie boek. Voor iedereen die houdt van een thriller en verhalen over het echte leven is dit boek zeker aan te raden. Aan het eind van het boek komt dan ook de onvermijdelijk vraag: Hoe ver zou jij gaan?

Deze recensie is geschreven door Evelien van de Meer, scholier aan ’t Atrium in Amersfoort.
Muis / Gordon Reece / vertaald door Inge de Heer / Uitgeverij Anthos / 268 pag. / 2011 / ISBN 9789041421159

No Comments

Post a Comment