Toen ik Swamplandia! opensloeg waren er meerdere pagina’s van over-positieve schrijvers/sites/magazines waar ik me doorheen moest werken voordat ik bij het verhaal kwam. Dit had niet het effect dat ik zin had om het boek te lezen, maar dat ik er nog kritischer naar wilde kijken. Wat zou die mensen nou allemaal wild van enthousiasme hebben gemaakt?

Het boek speelt zich af op één van de tienduizend kleine eilandjes voor de kust van Amerika waar alligators en moerasplanten de dienst uitmaken. De familie Bigtree heeft een alligatorpretpark inclusief worstelshow en probeert rond te komen van de toeristen die hun eiland bezoeken. Tegenslagen liggen op de loer; door de dood van moeder Bigtree, de grote attractie van Swamplandia!, en de opening van een concurrerend pretpark blijven de toeristen weg en algauw ondervinden de kinderen Bigtree allemaal wat de recessie inhoudt. Omdat het geld opraakt en de rekeningen blijven komen vertrekt de Chief, vader Bigtree, naar het vasteland om daar nieuwe investeerders voor het pretpark te vinden. Kiwi, de oudste zoon, besluit om ook naar het vaste land te gaan om daar gewoon een normale baan te vinden. Als zijn vader de problemen niet oplost dan zal hij dat moeten doen. Zijn twee zusjes, Ava en Ossie zijn minder praktisch. Vooral Ossie laat zich door haar verbeeldingswereld vangen en probeert zo aan de werkelijkheid te ontsnappen.

Om het hoofdstuk lees je vanuit Ava’s of Kiwi’s perspectief. Het geeft je een goed beeld van de reactie van alle drie de kinderen (Ossie en Ava zijn samen op het eiland) en het is bijzonder om te zien hoe ze met alle crises omgaan.
De dood van hun moeder treft vooral Ava die niet kan bevatten dat ze haar moeder niet meer terug ziet. Zeker nadat Ossie contact leert leggen met de geestenwereld kan Ava niet wachten om haar moeder weer te spreken. Er is nog zoveel dat ze moet leren om de alligatorworstelshow over te nemen. De financiële crisis treft Kiwi. Hij ziet hoe het mis gaat en hoe hun vader niets kan doen om het te veranderen. Er zit niets anders op dan een rotbaantje in de stad waarbij hij zichzelf maar langzaam uit de problemen kan helpen.

Het was een prachtig boek dat de problemen uit de huidige maatschappij in een onmogelijk maar oh zo realistisch decor zette.
De prijzende woorden aan het begin zijn het boek helemaal waard.

Swamplandia! / Karen Russell / vertaald door Theo Scholten / Uitgeverij Atlas Contact / 2012 / 460 pag. / ISBN 9789025437480

No Comments

Post a Comment