Nooit had ik verwacht ooit nog zo een boekenserie tegen te komen, na Harry Potter en In de ban van de ring. Maar tegen alle verwachtingen in is het toch gebeurd: Het Spel der Tronen, deel 1 van de tot nu toe 5 delen van Het lied van IJs en Vuur…

Westeros is een continent in de middeleeuwse fantasy wereld; Westeros bestaat uit 7 koninkrijken, maar is na een groot gevecht in de handen gevallen van 1 koning, Robert Baratheon, die nu over de koninkrijken regeert. Robert is getrouwd met Cersei Lannister. De Lannisters is een oude, grote, rijke en bovenal arrogante familie die er alles aan doen om de macht in handen te krijgen / houden. Robert regeert vanuit het prachtige paleis in Koningslanding, waar tevens ook vele Lannisters wonen.

Het Spel der Tronen volgt meerdere personages, en meerdere verhaallijnen die soms met elkaar te maken hebben. Het wordt een hele klus om alles duidelijk uit te leggen en iedereen heeft een andere kijk op het verhaal, maar ik zal het proberen;
Eerste verhaallijn: In het Noorden heerst Lord Eddard (‘Ned’) Stark in Winterfel; hij is een goede vriend van Robert. Hij leeft er samen met zijn vrouw Catelyn; zijn 3 zonen, Robb (13 jr), Bran (7 jr) Rickon (4 jr), bastaard Jon (13 jr) en zijn twee dochters Sansa (11) en Arya (9). Het begint vredig; de meisjes krijgen les in het maken van jurken, de jongens leren vechten en boogschieten en Ned Stark lost problemen op voor de inwoners van Winterfel. Maar dan komt het bericht dat de Hand van de koning (‘helper’) Jon Aryn dood is en dat Robert naar Winterfel komt. Robert wil dat Ned zijn nieuwe Hand wordt en verwacht ook dat Ned ja zegt. Deze zegt dit ook tegen zijn zin in en vertrekt met Sansa en Arya naar Koningslanding om daar de komende tijd te wonen. Toen Robert naar Winterfel kwam, kwam ook zijn hele hofhouding mee. Ook zijn vrouw (Cersei), en haar twee broers: Jaime en Tyrion (een dwerg). Op een dag gaat Bran klimmen over de daken van Winterfel, een van zijn favoriete bezigheden. Bran valt nooit van de daken, omdat hij zo vaak heeft geklommen, maar deze keer valt hij op mysterieuze wijze… Bran is bewusteloos (‘in coma’) en daarom blijft Catelyn met hem in Winterfel en gaan ze niet mee naar Koningslanding. Catelyn vertrouwt het zaakje niet en gelooft niet dat Bran gewoon maar is gevallen, hij valt immers nooit bij het klimmen. Wanneer haar man en dochters weg zijn komt ze achter dingen die alles veranderen..

Tweede verhaallijn: Jon is Ned’s bastaardzoon, een bastaard wordt nooit vernoemd naar de vader en in het Noorden wordt je dan altijd Sneeuw genoemd van de achternaam. Dit gaat dus over Jon Sneeuw. Hij groeit op in Winterfel en Ned beschouwt hem als zijn eigen zoon, alleen Catelyn respecteert hem niet (wat overigens logisch is aangezien hij niet haar zoon is). Jon besluit naar de Muur te gaan om daar samen met zijn oom Benjen Stark te gaan vechten tegen de gevaren achter de Muur. De Muur is een kolossale muur van Ijs van kilometers lang. Achter de muur zijn vele gevaren; er wordt gefluisterd over de zeer gevreesde en duizendjaar oude ‘Anderen’ (maar velen geloven niet dat die nog in leven zijn). Ook vormen de Wilden een gevaar die daar leven met Mans Roover als baas. Het is er extreem koud en wanneer Jon er komt blijkt het er harder aan toe te gaan dan hij dacht. Hij moet de gelofte afleggen waarin hij belooft het ‘zwart’ aan te nemen wat inhoud dat hij nooit het bed zal delen met een vrouw, hij zijn ‘collega’s op de muur’ beschouwt als zijn eigen broers en dat hij nooit weg zal lopen (met als straf de dood).

Derde verhaallijn: Dit gaat over Daenarys Targyren; een jong meisje dat leeft op het continent Eppos met haar broer Viserys. Het was hun vader die vroeger regeerde over Westeros, maar na de bloederige oorlog verstoten werd door het huis Baratheon. Alle Targyren zijn vermoordt behalve Dany (Daenarys) en haar broer die gevlucht waren. Viserys gelooft dat hij de laatste van de Draken is; en gelooft dat wanneer hij maar een groot genoeg leger heeft dat hij terug kan om Westeros weer terug te veroveren.  Maar daar moet hij dan wel een leger voor hebben, daarom besluit hij zijn kleine zusje uit te huwelijken aan Khal Drogo. Eppos is een zeer ander gebied dan Westeros; hier zijn geen groene weilanden met mooie kastelen. Nee, het is een grote woestijn met rondtrekkende wilden. Drogo is de ‘Khal’ van zijn nomaden groep. Het is een zeer wilde groep met vreemde gewoonten. Dany wordt zijn vrouw en wordt gedwongen alle vreselijke gewoonten over te nemen. Maar wanneer zij de drie (versteende)drakeneieren krijgt en ze als Khaleesi (vrouw van de Khal) steeds meer macht krijgt verandert er iets in haar. En weet ze niet zo zeker of het nou haar broer is die laatste van de Draken is..

In april 2011 kwam er een spannend moment: er kwam een serie van ‘Game of Thrones‘ op tv. Het was even afwachten of het een goede verfilming zou worden, maar inmiddels staat hij op IMDb (een site waar films en series worden beoordeeld) op nummer 3 van de beste series aller tijden, en terecht. Vanaf het begin lijkt het alsof het boek bij iedere scène erbij wordt gehaald; dit is een van de best verfilmde boeken. Er zijn natuurlijk wel verschillen met het boek. Niet elk detail wordt verfilmd, niet ieder moment komt in de serie voor, maar wel grotendeels. Tot nu toe is er ongeveer een seizoen per boek. Ik vind ook dat de cast goed is uitgezocht. Met Sean Bean als Lord Eddard Stark, en nog vele anderen die gemaakt zijn voor hun rol is ook de serie zeker waard om te zien. In het boek is alles heel mooi beschreven, de landschappen worden op zo’n manier beschreven dat je tijdens het lezen je ook echt daar bevindt. Er zitten hele mooie, lieve, maar ook afschuwelijke momenten in. Sommige stukken, of relaties zijn echt hartbrekend. Omdat het een compleet andere wereld is dan waar wij in leven, kan je tijdens het lezen heel makkelijk je inleven en de tijd en de gewone wereld vergeten.

Aukje: “Dit is echt een boek wat je het best ’s avonds in bed kan lezen en als je van fantasy-boeken houdt is dit zeker een aanrader.”
Inge: “Voor mij niet alleen in bed, maar overal! Hoe vreemd het ook is: die 1500 blz (ja, sommige boeken zijn wat dik) lees ik in een ruk uit! Deze serie is onbeschrijfelijk mooi en hard te gelijk. Een van de beste boeken die ik ooit als aanrader zal geven!”

Deze recensie is ook geschreven door Aukje Hefting, 15 jaar uit Hoogeveen.
Het spel der tronen / George R.R. Martin / Vertaald door: Renée Vink / Luitingh Fantasy / 1997 / 767 pag. / ISBN: 9789024558858

No Comments

Post a Comment