Kelley Armstrong is een internationale bestseller auteur. Ze heeft al eerder een serie geschreven voor volwassenen, Women of the Otherworld. en Samenzwering is deel een van haar tweede trilogie in het Young Adult genre. Ik heb de Darkest Powers trilogie van haar gelezen en toen ik zag dat ze een nieuwe trilogie had geschreven, Darkness Rising, trok ik gelijk een sprintje naar de boekenwinkel. In Armstrongs eerdere trilogie kwamen er weerwolven, vampiers, heksen, tovenaars en necromancers in voor, maar in de Darkness Rising-trilogie waren weer hele andere wezens te vinden.

Maya Delaney speelt de hoofdrol in Samenzwering. Maya is Indiaans en ze is als baby gevonden in een kerk. Ze weet helemaal niets over haar ouders of haar verleden. Ze woont samen met haar adoptieouders in een klein afgelegen dorpje genaamd Salmon Creek. Het dorp heeft minder dan tweehonderd inwoners en alles is eigendom van de familie St. Cloud. Dat is vreemd, maar Maya vindt het niet erg. Ze woont namelijk op een prachtige plek midden in de natuur. Maya is gek op de bossen en de dieren die er voorkomen. Als ze gewonde dieren vindt neemt ze die vaak mee en lapt ze ze dan weer op. Maar de laatste tijd gebeuren er vreemde dingen. De dieren die ze verzorgt genezen heel snel en één keer toen ze een van haar dieren aanraakte kreeg ze een visioen waarin ze zelf het dier was op het moment dat het gewond raakte. Maya droomt dat ze in de bossen op vier poten rent waarna ze wakker wordt met een hevige koorts. Ze trekt zich er niet veel van aan en wijt het aan vermoeidheid, maar wanneer haar dromen steeds levendiger worden en ze voor heks wordt uitgemaakt begint ze steeds meer te twijfelen. Maya besluit op zoek te gaan naar de puzzelstukjes uit haar verleden en tijdens haar zoektocht stuit ze ook op andere zaken. Bijvoorbeeld het ongeluk van een jaar geleden waarbij haar beste vriendin Serena was omgekomen. Serena was een topzwemmer en het meertje waarin ze verdronk was niet diep en erg rustig. Ze had er al vaker gezwommen dus wat was de oorzaak van haar dood? Naast het uitzoeken van haar afkomst en de dood van haar beste vriendin heeft Maya het ook moeilijk met de nieuwe jongen in het dorp. Rafe komt op Maya over als een hartenbreker en ze wil niets met hem te maken hebben, maar naarmate ze hem beter leert kennen beginnen zich er steeds meer dingen te ontrafelen. Maya komt erachter dat Rafe niet zonder reden naar Salmon Creek is verhuist.

Ik vond Samenzwering een leuk boek. De schrijfstijl is vlot en je gaat makkelijk met het verhaal mee. De beschrijvingen van de bossen samen met de sfeer die in het boek hing maakte het allemaal heel levendig. Ik kon me de bossen, de dieren en het dorp zelf allemaal goed voorstellen. Het begin van het boek was spannend en de rest van het verhaal hield mijn aandacht de hele tijd vast. Maya is een sterk en kalm hoofdpersonage . Dit kon je vooral zien toen ze een lijk in de bossen vond. Ze belde haar vader, haalde de politie erbij en ze bleef rustig wachten. Dat bewonderde ik erg in haar. Maya is ook erg grappig. Bij de dialogen waarin ze haar vader plaagde moest ik zelfs hardop lachen.

Samenzwering is een origineel verhaal, maar wel met een paar clichés. Bijvoorbeeld het nieuwe-jongen-op-school-krijgt-interesse-in-meisje cliché. Veel schrijvers doen dat tegenwoordig. De nieuwe jongen heeft dan altijd iets te verbergen en hij weet altijd wie of wat het meisje in kwestie is. Ze is een engel, een onsterfelijke, een elfje, een demon enz. Maar ik genoot zo van het verhaal dat ik Armstrong dit kleine minpuntje wel kon vergeven.

Iets wat me is opgevallen in Armstrongs boeken is dat de trilogieën een verhaal hebben dat één groot geheel is. Dat geheel wordt dan in drie stukken gehakt en die boeken vormen samen dan een trilogie. Er komen niet al te veel hoogtepunten in voor en bij elk boek is er geen echt einde te vinden. Het verhaal stopt op een bepaald punt en het volgende deel pikt het verhaal dan weer op waar het vorige boek was gebleven. Dit stoorde mij wel een beetje bij de Darkness Rising-trilogie. Ik had mezelf er toen van verzekerd dat ik bij haar volgende trilogie gewoon zou wachten tot alle drie de delen uit zouden komen en dat ik dan de boekenreeks in één keer zou uitlezen, maar de verleiding was toch te groot. Zwakke ik.

Deze recensie is geschreven door Azeza Morcy, 15 jaar scholier aan het Amsterdams Lyceum
Samenzwering / Kelley Armstrong / vertaald door Selma Soeter / Uitgeverij Moon / 2012 / 368 pag. / ISBN 9789048813346

No Comments

Post a Comment