Het was niet van mij. Ik had het niet laten vallen, maar de jongen in de winkel zei van wel. Ik lachte erom, maar van binnen voelde ik me een idioot. Iedereen keek me aan en ik besloot het negatief toch aan te nemen. Ik had geen idee dat er iets belangrijks was gebeurd. Hoe kon een volslagen vreemde me een foto in mijn handen duwen die ik nog nooit had gezien?
Wat ik allemaal niet gedaan heb om erachter te komen waarom het gezicht van mijn eigen overleden broer op die manier opdook, ga ik niet opsommen. Een vreemde had me iets gegeven wat ik nog nooit had gezien, maar wat toch van mij bleek te zijn. Als ik geen idee had dat het bestond, hoe kon ik het dan laten vallen? En dan die jongen die het aan me gaf. Had hij geweten wat hij deed of was het puur toeval?

Gebroken soep vertelt het verhaal van Rowan Clark. Ze leidt een zwaar leven: haar ouders zijn gescheiden, haar oudere broer Jack is overleden, haar moeder is zwaar depressief en komt haar kamer niet uit en Rowan moet voor zichzelf en haar kleine zusje Stroma zien te zorgen. Wanneer Rowan in het bezit komt van het negatief en de foto afdrukt, schrikt ze zich te pletter: op de foto staat haar overleden broer Jack. Voor Rowan is dit het begin van een zoektocht naar de jongen die haar het negatief gaf, maar vooral naar een manier om weer van het leven te kunnen genieten en lief te hebben.

De boeken van Jenny Valentine beschrijven meestal geen gemakkelijke thema’s (rouw, depressies en echtscheidingen). Hoewel deze drie thema’s alle drie in het boek verwerkt zitten en het dus tamelijk negatief getint is, is het niet zwaar om te lezen. De ‘zwarte’ kant van het verhaal wordt opgevrolijkt door de hoopgevende liefde tussen personages, waardoor het prettiger leest.

Enkel in het begin vond ik het verhaal een beetje te langdradig en had ik het gevoel dat ik een kinderboek las. Maar naarmate ik het einde naderde, kon ik het boek gewoon niet meer wegleggen. Hoewel het geen actieboek of thriller is, blijft het een aangrijpend en meeslepend, spannend en onvoorspelbaar verhaal. Ik denk wel dat het een boek is waar de meningen over verdeeld zijn. Als je geen voorstander bent van het genre, zal dit boek je waarschijnlijk niet echt bevallen. Maar
in elk geval is dit voor mij een boek dat ik sowieso gelezen moest hebben!

Deze recensie is geschreven door Valérie Vaes, 15 jaar scholier aan het Pius X College te Tessenderloo
Grbroken soep / Jenny Valentine / vertaald door Jenny de Jonge / Uitgeverij Moon / 2009 / ISBN 9789048801565

No Comments

Post a Comment