Rachel Joyce (Londen, 1962) begon haar carrière als actrice en speelde bij de Royal Shakespeare Company en het Royal National Theatre. Daarna werkte ze twintig jaar bij de radio, waarvoor ze hoorspelen en documentaires schreef. Ze woont in Gloucestershire met haar man en vier kinderen. De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry is haar eerste roman. Zes jaar geleden is Rachel Joyce beginnen schrijven aan haar boek. Het was eerst een hoorspel, opgedragen aan haar vader die kanker had. Later besloot ze er een boek van te maken, zodat ze dieper kon in gaan op de gebeurtenissen en er meer personages in kon laten voorkomen.

Het boek speelt zich af in het Engelse landschap, langs kleine dorpjes en steden, in plaatselijke cafeetjes, kleine hotelletjes en B&B’s en onder de blote hemel. Maar vooral gewoon langs de wegen tussen Kingsbridge en Berwick-upon-Tweed.

Wanneer Harold Fry op een doordeweekse ochtend zijn huis verlaat om een brief te posten, weet hij nog niet dat hij op het punt staat naar de andere kant van het land te lopen. Want als hij bij de brievenbus is aangekomen loopt hij door. In eerste instantie naar de volgende brievenbus, maar uiteindelijk blijkt de wandeling helemaal naar het uiterste noorden van Engeland te gaan. Daar woont Queenie, de ex-collega voor wie de retourbrief bestemd was. Hij draagt geen wandelschoenen, heeft geen kaart en geen telefoon bij zich. Hij weet alleen dat hij moet blijven lopen. Tijdens zijn pelgrimstocht ontmoet Harold Fry allerlei mensen die begaan zijn met het doel van zijn reis en die hun verhaal aan hem vertellen. Hij krijgt zelfs een heel stel volgelingen (zoals in de film Forrest Gump). De wandeltocht wordt langzaamaan een zoektocht naar zichzelf, waarbij hij het verleden uitgebreid onder de loep neemt. Waar is het fout gelopen tussen hem, zijn echtgenote Maureen en hun zoon? Regelmatig worden Harolds overdenkingen afgewisseld met die van Maureen. De tocht zet beiden aan tot bezinning en is fysiek en mentaal uitputtend.

Voor mij was het boek een beetje een teleurstelling. Ik had het boek gekozen op basis van de achterflap en de aansprekende titel. Ik dacht dat het boek ging gaan over een jongere persoon die nog zijn hele leven voor zich had, en er een toffe, avontuurlijke reis van ging maken. Maar ik had niet verwacht dat het boek ging gaan over de deprimerende herinneringen van een gepensioneerde man. Ik vond het boek niet spannend, en voelde weinig redenen om te blijven lezen, het enige wat ik wel wou weten was of dat Queenie nu ging blijven leven of niet.

Deze recensie is geschreven door Anna Coppieters, 17 jaar, scholier aan het Sint-Lodewijkscollege in Lokeren.
De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry / Rachel Joyce / vertaald door Janneke Zwart / Uitgeverij Cargo / 2012 / 320 pag. / ISBN 9789023476061

No Comments

Post a Comment