Wat gebeurt er als we zo doorgaan met leven? Overstroomd van Eva Moraal is een denkbare toekomst. Grote overstromingen die stukken land en mensen opslokken. Een toekomst die we allemaal liever vermijden, ook al pakt het voor sommige mensen beter uit dan voor andere. Zoals de Droge, de rijke mensen die het hoger op wisten te zoeken. Ze leven in grote rijkdom op de nog niet overstroomde delen. Aan de andere kant heb je de Natte, ze leven in armoede en zijn altijd omringd door het water. Maar niet voor iedere Droge blijft het altijd droog onder de voeten. Nina Brandsma heeft haar zusje Isa verloren tijdens de tweede grote overstroming. Ze waren op school toen reddingswerkers ze probeerden te bereiken, maar het was te laat: de dijk brak door en Isa werd weggesleurd samen met 50 Natte werknemers. Nina heeft de Natte altijd de schuld gegeven, maar was het wel hun schuld?

Na de overstroming die de school wegvaagde, moet Nina naar een Natte school. Haar vader verandert alleen even haar naam naar Nina Bakker, want niemand mag weten dat ze de dochter is van de gouverneur. Op de Natte school ontmoet ze een jongen, Max, die nogal moeite heeft zijn emotie, en dan vooral woede, in te houden. Hij raakt betrokken bij meerdere vechtpartijen en het ziet ernaar uit dat hij het pad van zijn broer Liam gaat volgen die van school gestuurd was door vechtpartijen.

Liam is kwaad op de Droge en geeft de gouverneur de schuld dat zijn vader verdronk tijdens de tweede grote overstroming, dezelfde overstroming en, hoe verassend, op dezelfde plek waar ook Isa verdronk. Liam gaat bij een groep die zichzelf de NAtTO (Nationale Alliantie tegen Terreur en Onderdrukking) noemt, ze strijden tegen het regiem van de Droge. In deze bende ontdekt Liam dat de gouverneur een dochter heeft verloren en hij ontdekt ook dat Nina zijn andere dochter is. Hij weet Max over te halen om een wraakplan op te zetten. Ze ontvoeren Nina en nemen haar mee naar een onbereikbare plek op het water…

Eva Moraal’s debuut Overstroomd vertelt een mogelijke toekomst en dan ook maar meteen de meest denkbare voor Nederland. Want water heeft ons altijd omringd. Ook al begon het boek nogal rustig en vooral uitleggend, de 400 bladzijdes vlogen voorbij: in 1 dag wel te verstaan. De vragen kwamen al snel: wat is er echt gebeurd bij de overstroming, wat zou er gebeuren als Nina haar echte naam vertelde en wat doet Liam steeds bij een vreemde man in een lange jas. Op de antwoorden moest je soms even wachten, maar dat was alleen maar meer reden om door te blijven lezen. Dit boek leest snel weg en zit vol met spanning en onverwachte wendingen. Dit boek is zeer aan te raden. Het is vlot geschreven en zeer afwisselend. Niet alleen het oeroude water komt erin voor, maar ook nieuwe technologische uitvindingen die het leven een beetje beter zouden moeten maken.

Lees ook het interview met Eva Moraal op onze Nieuws-pagina!
Deze recensie is geschreven door Nicky Boesen, scholier aan het Pascal Blaise College in Zaandam
Overstrooms / Eva Moraal / Uitgeverij Lemniscaat / 2012 / 374 pag. / ISBN 9789047705116

No Comments

Post a Comment