Het lichte hart van de mastodont is het verhaal van Gordon Hauspie, een 18 jarige jongen die net zijn eindexamens afgelegd heeft. Gordon woont alleen in het appartement van zijn oude grootmoeder, die inmiddels in een tehuis zit. Aan zijn moeder heeft Gordon ook niets, die woont met haar nieuwe liefde in Frankrijk. En zijn vader is, zoals zijn moeder het hem vertelt, overleden bij een auto-ongeluk.

Het is zomervakantie en Gordon besluit niets te doen. Niet te denken aan zijn toekomst of andere belangrijke zaken in het leven. Deze zomer wil Gordon alleen maar zon, seks en bier. Maar door enkele gebeurtenissen mislukt zijn voornemen, een man met een pakje in zijn hand belt aan. Dimitri Yanides is zijn naam, een oude bekende van Gordon’s grootmoeder. Dimitri vertelt over hoe sterk de gelijkenissen tussen Gordon en diens overleden vader wel niet zijn. Gordon stelt vragen over hoe zijn vader aan zijn einde is gekomen en of Dimitri hem goed had gekend. Net zoals al die andere gesprekken over zijn vader krijgt Gordon geen antwoorden. Iedereen, zelfs zijn moeder, doet vaag over de dagen voor en na het overlijden van zijn vader. Telkens wanneer hij, als kind, iets vroeg over zijn vader, kreeg hij van zijn moeder te horen dat het niet belangrijk was. Maar nu begint Gordon dingen op te vangen over zijn vader’s drugs- drank – en liefdesverleden. Aangezien iedereen zo geheimzinnig doet, probeert Gordon zelf te ontrafelen wat er die nacht echt gebeurd was. Hij zoekt zijn vader, maar is die nog te vinden?

Het lichte hart van de mastodont is een boek dat niet iedereen zal aanspreken. Ikzelf vond het boek ook wel wat tegenvallend. De eerste 50 pagina’s lazen moeizaam, het midden las zeer vlot, vreemd eigenlijk, aangezien er in het midden niet zoveel gebeurde. Behalve dan dat Gordon verliefd wordt op Danny met wie hij, later in het boek, trouwens ook een relatie krijgt. Gordon is op zoek naar wat hij nu het leukst vindt: mannen of vrouwen? Houdt zijn homo-relatie met Danny uiteindelijk stand? Het einde van het boek vond ik dan ook weer wat langdradig. Naar mijn mening was het boek al uit, het verhaal was uitverteld en het raadsel over Gordon’s vader opgelost. De laatste 20 pagina’s waren dus voor mij overbodig. Wat ik wel leuk vind aan het boek is dat er veel humor inzit, het gestuntel van Gordon is bijzonder humoristisch wat waarschijnlijk ook de oorzaak is dat het grootste deel van het boek vlot las.
Niet iedereen zal een fan van het boek zijn, maar ik zou het toch zeker eens een keer proberen!

Deze recensie is geschreven door Lina Verluyten, 15 jaar, scholier aan het Pius X College te Tessenderloo.
Het lichte hart van de mastodont / Frank Norbert Rieter / Uitgeverij Leviathan / 2012 / 207 pag. / ISBN
9789081831802

No Comments

Post a Comment