“Ik haat mijn leven. Over drie jaar wordt ik twintig, dat is de helft van veertig. Over acht jaar is Karl al negentig en ben ik vijfentwintig en ben ik misschien nog altijd hier. Bij hem. Ik wil er niet eens aan denken. De realiteit komt me de keel uit. Op mijn vijftiende ben ik bij Karl ingetrokken. Mijn moeder vond dat een geweldig idee, maar het was gewoon een noodoplossing; de simpelste manier om me na de dood van mijn vader te lozen. Sinds die tijd zijn Karls hersenen er alleen maar op achteruit gegaan en leeft hij in zijn eigen wereld. En ik? Ik loop eigenlijk doelloos rond.” (Fragment)

Benjamin Schilling, een doodgewoon jongen die een doodnormaal leventje leidt in het uitgestorven Wingroden, heeft eigenlijk niet zoveel te vertellen. Hij slijt zijn dagen bij zijn grootvader Karl en helpt hem bij alles. Wanneer caféuitbater Maslow met een geweldig idee op de proppen komt, lijkt Wingroden ineens een stuk minder saai. Het project trekt enkele toeristen aan en plots duikt de mysterieuze Lena op. Maar haar intrede in het dorp gaat gepaard met een moord…

Benjamin Schillings Droom is een roman die van begin tot einde vol humor zit. Ik denk dat dit vooral te danken is aan de verschrikkelijk vreemde personages en hun volslagen idiote ideeën. Het verhaal speelt zich af in de middle-of-nowhere en wekt meteen nieuwsgierigheid op. Wat mij wel onmiddellijk opviel, was de cover waarvan ik eigenlijk niet echt onder de indruk was. Deze past volgens mij totaal niet bij het verhaal en heeft al helemaal geen (diepere) betekenis.

Het boek wordt geplaatst in de categorie ‘adolescenten’, wat natuurlijk helemaal terecht is. Alhoewel ik dit zeker ook aan volwassenen zou durven aanraden, omdat het boek een echte wegdromer is. Ik denk dat de meeste lezers van dit boek sterk onder de indruk zullen zijn van het prachtige portret dat de auteur geschetst heeft. Rolf Lappert is een auteur die weet wat vertellen is! Een lange en vermoeiende zoektocht naar het geluk die eindigt zoals het hoort en op een prachtige, beeldende manier wordt verteld. Wat wil je nog meer?

Met zijn 207 pagina’s is Benjamin Schillings Droom een prachtige, lichtvoetige roman die je van begin tot einde in de greep houdt en je zelfs daarna nog niet direct loslaat!

Deze recensie is geschreven door Valérie Vaes, 15 jaar scholier aan het Pius x College te Tessenderloo
Benjamin Schillings Droom / Rolf Lappert / vertaald door Jan Bert Kanon / Uitgeverij Signatuur / 2012 / 207 pag. / ISBN 9789056724412

No Comments

Post a Comment