Clary, 15 jaar, leefde een normaal leven, vol fantasie als kunstenares. Tot ze op een avond wanneer ze uitgaat iets raars ziet: Iemand loopt met een mes rond en het lijkt of niemand het opmerkt. Als ze richting magazijn gaat ziet ze dat drie jongeren een andere aanvallen. De drie kijken haar verbaasd aan, verbaasd dat zij hen kan zien. Het slachtoffer lost zomaar op, dus ze kan niemand hier eigenlijk over vertellen: geen slachtoffer, en voor andermans ogen geen daders. De paar avonden later gaat ze ongerust naar huis, omdat haar moeder een raar bericht achterliet. Als ze aankomt is haar moeder weg, haar huis overhoop en er zit een demon in haar huis. Nadat ze met de demon heeft gevochten komt Jace, een van de schaduwjagers uit de club, haar ophalen en brengt haar naar het Instituut, waar het avontuur begint. Clary’s hoofd zit vol vragen: Waarom kan ze de schaduwjagers zien? Waar is haar moeder, en wie heeft haar ontvoert? En wie zijn deze zogenaamde schaduwjagers?

In Stad van Beenderen weet je echt niet wie je kunt vertrouwen tot je de allerlaatste bladzijde hebt gelezen. Alle personages hebben wel een duidelijk standpunt in het boek, maar er zit toch een wazige laag over, waardoor je nooit zeker weet of iemand de waarheid spreekt, of hij echt aan de goede kant zit, of toch een slechte aard heeft.

Ik heb dit boek binnen 24 uur uitgelezen, omdat ik door móést lezen. Er zitten echt heel veel wendingen in het verhaal zodat je telkens wéér een hoofdstuk leest. Het is heel moeilijk om dit boek weg te leggen. Het is makkelijk geschreven, dus kan je lekker ’s avonds in bed lezen om je gedachten even ergens van af te leiden. Clary is een makkelijk personage om in mee te leven, ze is een ‘gewoon’ vrolijk meisje dat niet probeert om iemand te zijn, maar gewoon haar eigen creatieve zelf is. Je komt dus ook snel in het boek en je leeft zelf tijdens het lezen in het wereldje. Aan de ene kant is het realistisch (het gebeurt wel in onze wereld) maar aan de andere kant is het ook heel onaards (demonen en schaduwjagers). Deze combinatie maakt dat je wel in de wereld van het boek word gezogen, maar dat het geen realiteit is.

Stad der Beenderen is het eerste boek van de serie Kronieken van de Onderwereld. Er zijn tot nu toe al 5 boeken van deze serie uit, dus als je van lange boekenseries houd, is dit zeker een aanrader.

Deze recensie is ook gemaakt door Aukje Hefting, 15 jaar uit Hoogeveen.
Stad van Beenderen / Cassandra Clare / vertaald door Elsbeth Witt / Uitgeverij The House of Books / 2010 / 480 pag. / ISBN 9789044328516

No Comments

Post a Comment