Een excentriek verhaal over liefde, opgroeien, homoseksualiteit, familie en vriendschap. Toen god een konijn was, het debuut van Sarah Winman, laat je vanaf de eerste kennismaking met Elly, de hoofdpersoon, niet meer los. Ze neemt je mee op een verslavende reis door haar fantasierijke leven, spannende avonturen, onwetendheid en laat je kennis maken met andere inspirerende personen in haar omgeving.

Het begint al met de titel: Toen god een konijn was. Hierdoor, en door de omslag van het boek, was ik razend benieuwd naar het verhaal aan de binnenkant. Geen schattige namen voor een huiskonijn, maar gewoon God. Omdat dat heus ook kan. Het boek begint in 1968 met de geboorte van de Engelse Eleanor Maud Portman, ook wel Elly genoemd. Elly groeit op in een kinderlijke wereld vol met rariteiten en aparte mensen: haar ouders zijn vaker afwezig dan aanwezig, haar beste vriendinnetje Jenny Penny tovert munten uit haar lichaam en ze ruikt naar patat, de moeder van haar beste vriendin is kort gezegd een slet, Elly betrapt haar broer Joe, met wie ze een goede band heeft, in het schuurtje met zijn beste vriend, haar konijn noemt ze God, haar lesbische tante is een superster en haar buurman, waar Elly een aantal keren op bezoek gaat, maakt haar vreemde waarheden wijs. Al met al is het leven van Elly alles behalve normaal en Winman weet dit op een meeslepende, kinderlijke en interessante wijze over te brengen zonder dat haar leven, met al die gekke personen in haar omgeving, als heel treurig wordt neergezet.

Sterk verhaal over familiebanden en vriendschap
Naarmate Elly ouder wordt, wordt haar leven er niet bepaald gemakkelijker op. In het tweede deel van het boek is ze 27 jaar, op zoek en vol met vragen over de wereld. De innige band met haar broer is er nog steeds, ook al woont ze in New York. Maar dan lijkt de terroristische aanslag van 11 september 2001 daar verandering in te brengen. Winman weet haar debuut op minimalistische wijze groot te maken: een dergelijke sterk verhaal over familiebanden en vriendschap en voornamelijk de gedetailleerde uitwerking van de hoofdpersonen heb ik in tijden niet gelezen. Ondanks dat het leven van Elly niet altijd mee zit, geven haar avonturen, haar onbegrijpelijkheden en de personen rondom haar het verhaal betekenis zonder dat we medelijden met haar moeten hebben. Het boek heeft geen duidelijk happy end, maar je weet na het lezen van het verhaal dat het wel goed komt met Elly. De voorkant en de titel van het boek hebben het verhaal absoluut waargemaakt. Het is een ijzersterk verhaal vol met komische stukken en delen waar je even stil bij staat. Louter lof en liefde voor dit debuut van Sarah Winman.

Deze recensie is geschreven door Liv Krake, 22 jaar, Liv is tekstschrijver bij Textbroker Nederland
Toen God een konijn was / Sarah Winman / vertaald door Miebeth van Horn / Uitgeverij Orlando / 2011 / 324 pag. / ISBN 9789022959923

No Comments

Post a Comment